Sosyal medyada dünyanın coğrafi merkezini Kırşehir olarak hesapladığı öne sürülüyor. Sosyal medya hesaplarında hızla yayılan gönderide 1973’te Andrew J. Wood isimli bir fizikçinin hesaplamalarına yer veriliyor. 

Bahsi geçen ABD'li fizikçi Andrew J. Woods, 1973’te dünyanın coğrafi merkezini bulmak için bazı hesaplamalar üzerinde çalışmış olduğu ifade ediliyor. Woods’un Yaratılış Araştırmaları Enstitüsü tarafından finanse edilen araştırması, kutsal kitaplardaki yaratılış anlatılarını izleyerek dünyanın merkezinin günümüzde nereye denk gelebileceğini bilimsel yöntemlerle tahmin etmeyi amaçlıyordu.  Araştırmanın özünde Woods, dünya üzerindeki kara parçalarının coğrafi merkezinin Ankara civarında olduğunu söylüyor. 
Teyit.org sitesinde konu ile ilgili yayımlanan makaleye göre, bahsi geçen araştırmadaki konumun modern hesaplara göre spesifik olarak 40°52′N 34°34′E koordinatına denk geldiği ifade ediliyor. Bu koordinatlar da Kırşehir’e değil, Çorum’a denk geliyor.
 
Woods’un araştırma bulgularında, dünyanın merkezinin Kırşehir olarak hesaplandığına dair bir ifade yer almıyor. Andrew J. Woods’un araştırmasının dünyanın coğrafi merkezinin Kırşehir’i gösterdiğinin bahsi, Wikipedia’da geçiyor. Ancak Vikipedi'de her kullanıcının değiştirebildiği bu bilgiler güvenilir değil. 
 
Kısacası dünyanın coğrafi merkezi hesaplamaları sürekli olarak değişen etkenler nedeniyle sabit bir sonuç vermeyebilir. Ayrıca dünyanın coğrafi merkezinin insanlık ve bilim için de önemli bir yanı bulunmuyor.

Dünyanın merkezi neye göre hesaplandı?

Dünyanın coğrafi merkezi, dünyadaki bütün kara parçalarına eşit uzaklığa sahip olan nokta anlamına geliyor ve kara parçalarının birim parçalara bölünerek birbirlerine olan mesafeleriyle hesaplanıyor. 

Bu kavramı 1864'te ilk olarak kullananlardan biri olan İskoçya Kraliyet Astronomu Charles Piazzi Smyth, Our Inheritance in the Great Pyramid adlı kitapta dünyanın merkezini Mısır'daki Büyük Giza Piramidi'nin konumu olan 30°00'K 31 °00'E koordinatları olarak hesaplamıştı. Bunu, "Tüm dünyada insan tarafından yaşanabilir tüm toprakları dikkatlice toplayarak" hesapladığını belirtti. 

Google'ın Çorum’u dünyanın merkezi olarak belirlediği iddiası

Andrew J. Woods da araştırmasının temelini İncil’de yer alan yaratılış anlatılarına dayandırmış, araştırmayı da Yaratılış Araştırmaları Enstitüsü sponsorluğunda yürütmüştü. Bu yönüyle araştırmanın teolojik bir çıkar çatışması barındırdığı da söylenebilir.

Google'ın Çorum’u dünyanın merkezi olarak belirlediği iddiası

Daha önce Google'ın Çorum’u dünyanın merkezi olarak belirlediği iddiası ortaya atılmıştı. Teyit iddiayı incelemiş, iddianın yanlış olduğunu ortaya koymuştu. “Dünyanın merkezi” sloganı hala Çorum Belediyesi tarafından kullanılsa da Çorum’un dünyanın merkezi olduğu bilgisi bir komplo teorisine dayandırılıyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ