Batuhan KAYA/İz Gazete-   İzmir Büyükşehir Belediyesi, ESHOT ve İZSU genel müdürlüklerinde görevli kamu emekçileri ile bu işyerlerinde örgütlü Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (Tüm Bel-Sen) İzmir Şubesi büyükşehir arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin Sosyal Denge Tazminatı konusunda anlaşılamaması üzerine başlayan eylemler bugün de devam etti.

Büyükşehir’de örgütlü Tüm Bel-Sen, Türk Yerel Hizmet-Sen ve Birlik Yerel-Sen üyeleri bugün de önceki günlerde olduğu gibi öğleden sonra yarım gün iş bırakırken memurlar, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın katılacağı İZTO Meclisi’ne gitti. İZTO  binası önünde sloganlar atarak Tugay’ı bekleyen memurlar, eylemlerini burada devam ettirdi.

İZTO'ya çevik kuvvet çemberi

Binin üzerinde Tüm-Bel Sen’li memurun yürüdüğü İZTO, onlarca çevik kuvvet tarafından sarıldı ve çevik kuvvetler İZTO’nun ana girişlerine konumlandı. Memurlar, çevik kuvvetlerin barikatları karşısında sloganlar atarak eylemlerini devam ettirdi. Ardından çevik kuvvet ekiplerinin protokol kapısını kapattığı görüldü.

Tüm-Yerel Sen geri çekildi

CHP Genel Merkezi’nin İzmir’de 3 Temmuz 2024 tarihinde belediye başkanları ve sendika yöneticileri ile kurmayı planladığı ‘çözüm masası’ hamlesi, Tüm-Bel Sen ve Tüm-Yerel Sen arasında bölünmeye neden oldu. Tüm-Yerel Sen 3 Temmuz’a kadar eylemleri durdurma kararı alırken Tüm-Bel Sen, Tüm-Yerel Sen’in kararını “eylemleri sönümlendirecek” diye niteleyerek, eylemlere devam etme kararı aldı. 

Sendika ne talep ediyor?

Büyükşehir kamu emekçileri tarafından belirlenen toplu iş sözleşmesi maddelerine göre, 14 bin TL olan sosyal denge tazminatının 22 bin TL’ye yükseltilmesi, mevcut 5 adet ikramiyenin 4 bin 500 TL’den 7 bin 500 TL’ye çıkarılması, yılda 3 adet 3 bin TL'lik Halkın Bakkalı alışveriş çekinin verilmesi yer aldı. Sözleşmede dikkat çeken maddeler de yer aldı. Bunlardan biri kadın çalışanlar ücretsiz olarak HPV aşısının sağlanması olurken, diğeri ise 0-15 yaşları arasında çocuğu olan çalışanların mesai saatlerinin düzenlenmesi oldu. Yine engelli yakını olanlarla ilgili de özel maddeler de yer aldı

Büyükşehir'den yasal sınır önerisi

Ancak İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın sosyal denge tazminatı ile ilgili merkezi hükümet tarafından belirlenen yasal sınırda diretmesi sendika ile büyükşehir arasındaki iplerin kopmasına neden oldu.

Muhabir: Batuhan Kaya