Balık tüketiminin sağlık üzerindeki faydalarına değinen Uzman Diyetisyen Fatma Gizem Bahadır, mevsimine uygun balık tercihlerinin yapılması gerektiğini belirtti. Bahadır, ocak ve şubat aylarında uskumru, palamut ve hamsinin; mart ve nisan aylarında kefal, levrek ve mezgitin; eylül ayında ise lüfer ve palamutun en lezzetli dönemlerinde olduğunu vurguladı.
Balığın besin değerleri hakkında bilgi veren Bahadır, "Balık, yağ ve proteinden zengin olup, karbonhidrat içermez. Özellikle somon ve uskumru, yüksek miktarda Omega-3 barındırır. Hamsi ve levrek gibi balıklar ise B vitamini açısından zengindir" ifadelerini kullandı. Küçük balıkların, özellikle hamsi ve sardalyanın, kalsiyum yönünden de zengin olduğunu belirtti.
Düzenli tüketimi Alzheimer riskini azaltabilir
Balık tüketiminin sağlığa olan faydalarına dikkat çeken Bahadır, Omega-3 içeriği sayesinde balığın zekâ gelişimine katkı sağladığını, eklem ağrılarına iyi geldiğini ve bağışıklık sistemini desteklediğini aktardı. Düzenli balık tüketiminin Alzheimer riskini azalttığını gösteren çalışmaların mevcut olduğunu ekleyen Bahadır, özellikle kış aylarında haftada en az iki kez balık tüketilmesi gerektiğini söyledi.
Balığın pişirme yöntemleri konusunda da uyarılarda bulunan Bahadır, kızartma yerine fırında, ızgara, buğulama ya da buharda pişirilmesinin vitamin değerlerinin korunması açısından önemli olduğunu belirtti. Fırında düşük ısıda ve kısa sürede pişirilmesi gerektiğini ifade eden Bahadır, "Balığın en sağlıklı tüketimi, kendi yağıyla fırında pişirilmesidir" dedi.
Balık seçiminde dikkat edilmesi gerekenler
Balık seçiminde dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında bilgi veren Bahadır, taze balığın parlak derili ve gözlerinin canlı olması gerektiğini, balıkların suya konulduğunda dibe batması gerektiğini söyledi. Ayrıca, cıva içeriği düşük balıkların tercih edilmesinin sağlık açısından önemli olduğuna vurgu yaptı.
Zehirlenmelere karşı uyarılarda bulunan Bahadır, balığın doğru pişirme tekniğiyle hazırlanması ve saklama koşullarına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. "Balık oda sıcaklığında 24 saatten fazla bekletilmemeli, dondurucu bölümde saklanmalı" diyen Bahadır, balon balığı ve iskorpit gibi yüksek cıva içeren balıkların tüketilmemesi gerektiğini hatırlattı.