Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Türkiye Sağlık Bakanlığı tarafından 2016 yılında yayımlanan rapora göre, çocuklarda obezite oranı yüzde 9,9’a ulaştı. Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Merve Bayram, günümüzde bu oranın daha da arttığını belirterek, obeziteye karşı alınması gereken önlemler konusunda önemli uyarılarda bulundu.
Dr. Bayram, çocukluk çağı obezitesinin temel nedenlerinden birinin yanlış beslenme alışkanlıkları olduğunu vurguladı. Tek tip beslenme ve fast food tüketiminin yaygınlaşması, işlenmiş ve paketli gıdalara kolay erişim gibi etkenlerin çocuklarda obeziteyi tetiklediğine dikkat çekti.
Obezitenin diğer önemli nedenlerinden birinin uykusuzluk olduğunu belirten Bayram, dijital ekranlara maruziyetin çocuklarda uyku düzenini bozduğunu ve bu durumun obeziteyi tetiklediğini söyledi. Ekran karşısında yemek yeme alışkanlığının da kalori alımını artırdığını ifade etti.
Ailenin beslenme alışkanlıklarının ve sofra düzeninin çocuklar üzerinde büyük etkisi olduğuna değinen Bayram, stres ve akran zorbalığı gibi durumların da çocukları yemeğe yönlendirdiğini söyledi. Obezitenin tip 2 diyabet, hipertansiyon ve kardiyovasküler hastalıklar gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını belirtti.
Bayram, çocuklardaki sağlıklı beslenme alışkanlıklarının aileden başladığını hatırlatarak, anne ve babaların çocuklarına örnek olması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, soğuk havalarda fiziksel aktivitenin azalmasıyla birlikte, dijital oyunların fiziksel aktiviteye teşvik edici şekilde kullanılabileceğini belirtti. Ailelerin çocuklarıyla birlikte yürüyüş yapması veya kış sporlarına katılması gerektiğini ifade etti.