Kurtuluş Savaşı sırasında mübadele sonucunda Yunanistan’a göç eden Rumlardan kalma bir köy olan Aydın'ın Doğanbey köyü, yeni Şirince olmaya talip. 

Yeni Sirince Olmaya Talip Izmire 1 Bucuk Saat Uzaklikta Huzur Dolu Bir Koy2

Doğanbey köyünün tarihi

Eski adı Domatia olan Doğanbey köyünün geçmişi M.Ö. 7. yüzyıla kadar uzanıyor. 1924 yılındaki mübadeleye kadar Rum halkının yaşam alanı olan bu köy, daha sonraki halkı olan Türklerin burayı terk ederek, 2 kilometre aşağıdaki bölgeye taşınmasıyla Doğanbey köyü, “Eski” ve “Yeni” olarak iki isimle anılmaya başladı.

Dilek Yarımadası’nın güney ucunda yer alan bu köy, bugün Türk ve Rum mimarisinin  örneklerinin sergilendiği bir açıkhava müzesi örneği gibi. 

Doğanbey Köyü, tarihi zenginlikleri ile geçmişin izlerini günümüze taşıyan önemli bir köydür. Rumlar döneminden kalan tarihi taş evler, dar sokakları ve surlar, köyün kendine özgü atmosferini yansıtmaktadır. Ayrıca köyün yakınlarında yer alan ve antik dönemlere ait kalıntılar da tarih severlerin ilgisini çekmektedir.

Doğanbey, geleneksel Rum mimarisi ile öne çıkar. Beyaz badanalı taş evler, çatılarındaki kiremitler ve ahşap pencereler, köyün estetik görüntüsünü oluşturan öğelerdir. Geleneksel yaşam tarzı hala köyde sürdürülmektedir. Ziyaretçiler, köyün sakinliği içinde dolaşarak geleneksel yaşamın izlerini sürebilirler.

8 otel hizmet veriyor

Özellikle İstanbulluların yerleştiği köyde sadece 8 hane sürekli bir yaşam sürüyor. Yazları 25 haneye kadar ulaşabilen bu köyde yaşanılabilir durumda ise 100 hane bulunuyor.

Havasının temiz, ortamının huzurlu olması nedeniyle tercih edilen bu köyde toplamda 8 adet otel hizmet veriyor. 

Yeni Sirince Olnnmaya Talip Izmire 1 Bucuk Saat Uzaklikta Huzur Dolu Bir Koy

Harabe evlere satılık ilanı

Harabe durumdaki eski evler üzerindeki ‘Satılık’ ilanları dikkat çekiyor. Bu köyden ev satın alanlar ise tadilat yaparak buraya yerleşiyor. 

Doğanbey köyüne nasıl gidilir?

Doğanbey köyüne özel aracınızla gitmek isterseniz Söke’nin çıkışında Didim-Milas/Bodrum karayolunda ilerlerken Priene ve Eski Doğanbey’i gösteren tabelaları takip etmeniz gerekiyor. Güllübahçe’den yola devam edince gördüğünüz Priene Antik Kenti yol ayrımından Atburgazı ve Tuzburgazı’nı geçtikten sonra Eski Doğanbey tabelasını görebilirsiniz.

Kaynak: Haber merkezi