Evde yoğurt mayalama işlemi gün geçtikçe popülerleşiyor. Bu işlem kimine göre yorucu ve meşakkatli bir iş olsa da aslında pratik bir şekilde üstesinden gelmek mümkün. Yoğurt mayalama işleminin en önemli noktalarından biri de kıvamlı ve sert bir yoğurt elde etmek. Peki, evde yoğurt nasıl mayalanır? Yoğurt mayalamanın püf noktaları nelerdir? Haydi başlayalım…

Gereken malzemeler:

- 5 kilogram çiğ süt

- 2-3 yemek kaşığı natürel yoğurt

- 1 çay kaşığı tuz

Evde yoğurt yapımının adımları

1 – Sütünüzü bir tencereye aktararak kaynatın ve bu esnada sütün içerisindeki suyun buharlaşması için bir kepçe yardımıyla karıştırarak sütünüzü havalandırın. Bu süreçte sütün üçte biri buharlaşacaktır.

2 – Ocağı kapatarak sütün ılık bir hal almasını bekleyin, yaklaşık 40 derece olmalı. Bu sıcaklığa ulaştıktan sonra artık mayalama sürecine geçebiliriz.

3 – Mayalama için küçük bir kap kullanın. Çıkarttığınız kabın içerisine küçük bir miktar natürel yoğurt ve bir çay kaşığı kadar tuz ekleyin. Tuz ve yoğurt pürüzsüz hale gelene kadar karıştırın, ardından tencerede beklemekte olan süte ilave edin.

4- Karışımı güzelce karıştırdıktan sonra tencereyi ocaktan alın ve üzerini sıkıca örtün. 10 saatlik bekleme sürecinin sonunda ev yapımı yoğurt, hazır olacaktır. Kıvamı istediğiniz gibi olana kadar bekletme sürecine devam edebilirsiniz.

Doğru süt nasıl seçilir?

Kıvamlı ve sağlıklı bir yoğurt elde etmek için ana etkenlerden biri de doğru süt seçimidir. Yoğurt yapımında pastörize ve fabrikasyon sütlerin aksine çiğ süt tercih edilmelidir. Hazır sütler içime uygun hale getirilirken gerçekleştirilen işlemlerde, yoğurt mayalamakta faydalı olacak olan organizmalar yok olur.

Sütünüzün sıcaklığına dikkat edin

Yoğurt mayalama işlemi sırasında sütün sıcaklığını doğru ayarlamak çok önemlidir. Gereğinden fazla sıcak olan süt, yoğurdunuzu yumuşatır ve istediğiniz kıvama ulaşmanıza engel olur. İdeal kıvam için sütünüzün sıcaklığı 40 derece dolaylarında olmalıdır. Ayrıca, mayayı süte karıştırırken tarife dahil edilen tuz, yoğurdun cıvıklaşmasını önleyecektir. Yaklaşık bir çay kaşığı miktarında tercih edilebilir.

Tencereniz çelik olsun

Birçok metal türüne kıyasla çelik, sıcağı uzun süre koruyabilen bir üründür. Bu nedenle yoğurt yapımı sürecinde çelik tencerelerin tercih edilmesi mayalama sürecinde istenen sıcaklığı sabit tutmak adına yardımcı olacaktır. Bu nedenle, evde yoğurt yapımında çelik tencerelere başvurulmalıdır.

Kaynak: Haber Merkezi