Yüksek tansiyon, günümüzde sıklıkla karşılaşılan sağlık sorunlarından biridir. Hipertansiyon olarak da bilinen bu sağlık sorunu, kalp ve damar sağlığını olumsuz etkiler. Tedavi görmemesi durumunda; kalp krizi, felç gibi çıktılara neden olabilir.

Yüksek tansiyonun kontrol altına alınabilmesi hayat tarzında bazı değişiklikler yapılmalıdır. Bu değişiklikler; spor yapmak, stresten kaçınmak, kötü alışkanlıklara son vermek ve sağlıklı beslenmek olarak görülebilir.

Sessiz katil olarak da adlandırılan hipertansiyon ciddi bir hastalıktır, çünkü belirgin bir semptom göstermeden de devam edebilir. Ancak yine de yüksek tansiyonu saptamanın bazı yolları mevcuttur.

Yüksek tansiyonun belirtileri nelerdir?

Tansiyon yükseldiğinde karşılaşılan bazı temel belirtiler şunlardır:

-Baş dönmesi ve sersemlik

-Bulanık görme

-Göğüs ağrısı

-Yorgunluk ve halsizlik

-Baş ağrısı

-Burun kanamaları

-Kulak çınlaması

-Nefes darlığı

Yüksek tansiyon neden olur?

Yüksek tansiyon, birkaç farklı şekilde meydana gelse de, genellikle genetik olarak aktarılır. Ebeveynlerin sahip olduğu kötü genetik, çocuklardaki hipertansiyon riskini artırır. Bunun yanı sıra, yaş aldıkça tansiyon seviyelerinde artış gözlemlenir. Çünkü yaşlandıkça damarlar sertleşir ve kanın akış biçimi değişir. Bu nedenle ilerleyen yaşlarda; işlenmiş, tuzlu, yüksek yağlı besinleri tüketmekten kaçınılmalıdır.

Düzenli olarak spor yapmamak, kilo alımına yol açar. Kilo alımı da doğrudan tansiyona etki eder. Anksiyete ve stres, tansiyonu etkileyen başka bir unsurdur.

Hamilelik sırasında kan basıncını düzenleyen hormonlardaki değişiklikler, yüksek tansiyon riskini artırır. Bu durum hamilelikte yüksek tansiyon sorununa neden olur. Ayrıca böbreklerimiz vücudumuzun tuz ve su dengesini sağladığından böbrek hastalıkları da yüksek tansiyona neden olur.

Yüksek tansiyon değerleri

Normal bir tansiyon, genellikle 120/80 mm Hg değerlerinde seyreder. Bu değerler, genel olarak sağlıklı varsayılan tansiyon aralığına işaret eder. Tansiyon değerleri kişiden kişiye değişkenlik gösterir, buna; yaş, cinsiyet, genetik faktörler ve diğer sağlık durumları da etki eder.

140/90 mm Hg veya üzeri değerde ölçülen tansiyon, hipertansiyona işarettir.

Evre 1 hipertansiyon: Sistolik tansiyon 140-159 mm Hg aralığında veya diyastolik tansiyon 90-99 mm Hg aralığında ise.

Evre 2 hipertansiyon: Sistolik tansiyon 160 mm Hg'den yüksek veya diyastolik tansiyon 100 mm Hg'den yüksek ise.

Yüksek tansiyona ne iyi gelir?

Yüksek tansiyonu yenmek için kontrollü bir yaşam tarzına sahip olmak gerekmektedir. Aynı zamanda, yüksek tansiyona iyi gelen besinleri tüketmek yüksek tansiyonu yenmek için bir yöntemdir. Hipertansiyona sahip olduğunuzu düşünüyorsanız, doktorunuza başvurarak profesyonel yardım almanız gerekmektedir. Hipertansiyon ile kendi imkanlarınızla mücadele etmenin yolları ise şunlardır:

-Sağlıklı beslenme

-Tuz alımını azaltma

-Düzenli fiziksel aktivite

-Kilo kontrolü

-Alkol ve sigara kullanımını sınırlama

-Stres yönetimi

-Bitki çayları

-İlaç tedavisi

Yüksek tansiyona iyi gelen besinler

-Kudret narı, kereviz suyu ve susam yağı tüketmek

-Potasyum açısından zengin besinler tercih etmek

-Limonlu su içmek

-Kuşburnu çayı ve kekik suyu kaynatıp içmek

-Yoğurt yemek ya da ayran içmek

-Muz ve portakal yemek

-Tam tahıllı gıdalar yemek

-Yeşil yapraklı sebzelerle beslenmek

Kaynak: HABER MERKEZİ