CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı okulların açılmasına birkaç gün kala yaptığı açıklama ile vatandaşların eğitim harcamaları karşısında yaşadığı ekonomik zorluğa dikkat çekti.  

"Velilerimiz ve öğrencilerimiz 2024 ve 2025 eğitim sezonu başlangıç ile beraber enflasyonu ve fiyatların baskısı altında mağdur olmuş durumda" diye konuşan Sarı, "Bugün TÜİK verilerine göre Ağustos ayında zam şampiyonu olan eğitim harcamaları” dedi.

Bir asgari ücretin dahi yetmediği...

Son 3 yılın okula başlama masrafları ile asgari ücreti karşılaştıran çalışmasını paylaşan Serkan Sarı, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Geçmişe dönüp baktığımızda ilkokul öğrencisi için  2022 yılında asgari ücretin yarısına denk gelen 2 bin 840 liralık bir eğitim temel eğitim harcaması masrafı varken, 2024 yılına geldiğimizde TÜİK verilerine göre 16 bin. Vatandaşın tespitlerine ve harcamalarına göre de 19 bin. Yani bir asgari ücretin dahi yetmediği bir maliyetle karşı karşıya. Aradan geçen 2 yılın sonunda AKP iktidarının yapmış olduğu ekonomik politika ve hatalar sonucu şu anda bir asgari ücretle bile sadece bir öğrencinin eğitim harcamaları karşılanamaz durumda. Veliler mağdur. Öğrenciler mağdur ve eğitim hakkında mahrum kalma riskiyle karşı karşıya."

Saray'ın günlük harcaması 33 buçuk milyon TL

Cumhurbaşkanlığı harcamalarını da paylaşan Sarı, şunları söyledi: 

“Bugün tasarruf tedbirleri adı altında birçok genelgeye yayınlanıyor ama tek tasarrufu yapmayan Cumhurbaşkanlığı. Sarayın bir yıllık harcaması 12 milyarın üzerinde. 12 buçuk milyarın üzerinde bir rakam. Bunun günlük harcamalarına baktığımızda ise 33 buçuk milyon liralık bir günlük harcaması var. Bu rakam bir günde yaklaşık 33 buçuk milyon bin 750 ilkokul öğrencisinin eğitim harcamasına denk geliyor. Bugün çocuklarımızın geleceği için harcayacağımız para ne yazık ki itibar için, saltanat için, şatafat için harcanıyor. Bu acı bir tablo.”

Muhabir: EYLÜL SANSÜR