Dünya genelinde yeni Covid-19 vakalarında dikkat çekici bir artış görülmeye başlandı. Covid-19 vakalarının zirveye ulaştığı yıllar kadar ayrıntılı veriler artık toplanmasa da ABD ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde FLiRT varyantlarının hızla yayıldığının görülmesi endişelere yol açtı.

Belirtileri öksürük ve ateş

Covid-19’un yeni varyantı FLiRT vakalarındaki kaygı verici artış yaşandığı belirtildi. Mayıs ayından bu yana dünyanın birçok bölgesinde artış görülen FLiRT varyantları vakalarından şikayetçi olan hastaların en belirgin şikayeti, uzun süreli öksürük ve ateş.

Komşu Yunanistan'da artış var

ABD’de Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nden (CDC) alınan verilere göre, bu yaz Covid-19 şikayeti ile hastanelere başvuranların çoğunda FLiRT varyantı görüldü. CDC, acil servis ziyaretleri ve hastaneye yatışlarda artış olduğunu söylüyor. FLiRT varyantları arasında KP.3, KP.2 ve KP.1.1 bulunmakta ve KP.3, enfeksiyonların büyük bir kısmını oluşturuyor. Yunanistan ve Japonya’da da KP.3 varyantı vakalarında artış gözlemlendiği bildiriliyor.

100 günlük öksürük adı kullanılıyor

Belirtiler, soğuk algınlığına benzer burun akıntısı ve boğaz ağrısı ve uzun sürebilen öksürük nöbetlerinden oluşuyor. Enfekte olanların uzun süreli öksürük şikayetlerinin  yaygınlığı nedeniyle bu yeni hastalık için "100 günlük öksürük" ismi de kullanılmaya başlandı. Uzmanlar uzun süreli öksürüğün özellikle bebekler için ciddi riskler barındırabileceği konusunda uyarıyor.

Avrupa Futbol Şampiyonası ve Olimpiyat etkisi

FLiRT varyantlarının bu kadar hızlı yayılmış olmasının Avrupa Futbol Şampiyonası etkinlikleri ile de ilişkili olduğu düşününülüyor. Olimpiyatların da Fransa'da başlamış olmasının ardından dünya çapına virüsün yayılacağından endişe duyuluyor.

Bir başka Covid-19 varyantı olan LB.1 vakalarının ise Avustralya'da artmaya başladığı, sağlık uzmanlarının LB.1’in de önceki varyantlardan daha hızlı yayılabileceği konusunda uyarıda bulunduğu Avusturalya yerel medyasınca aktarılıyor.

Kaynak: ANKA