İstanbul Dolmabahçe önündeki Türk Bayrağı yarıya indirildi. Ardından tüm yurtta sirenler çalmaya başladı. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ölüm haberi halkına böyle duyuruldu. 10 Kasım Perşembe günü, tüm dünya Atatürk'ü selamladı. Gözyaşı ve üzüntüyle...
Milletlerin kaderinde ortak tarihler vardı. 9 Eylül 1922 Türk Halkı'nın en büyük sevinç günüdür. Bağımsızlığın günüdür. 10 Kasım 1938 ise ortak acı günümüzdür. Ata'mızı kaybettiğimiz gündür.
Gazeteler uzun zamandır Atatürk'ün sağlık haberlerini gün gün okuyucularına iletmekteydi. Ama 10 Kasım 1938 Perşembe günü sabah birçoğu yıldırım baskı yaptı. Türk Ulusu babasını kaybetmişti.
ATATÜRK'ÜN ÖLÜMÜNÜ GAZETELER BÖYLE VERDİ!
Akşam Postası gazetesi; "Ulu Şefimiz Atatürk bu sabah 9.5 de öldü" başlığıyla verdi. Akşam Postası manşetin altında şu ifadelere yer verdi: "Türk Milleti! En büyük Türk Atatürk'ün öldü! Onun sonsuzluğa kavuşan büyük ruhu karşısında, aziz emaneti olan Cumhuriyet'e ebedi bekçi olacağına bir daha defa and iç! Atamız öldü! Yaşasın Cumhuriyet!"
O gün gazetelerin tamamı siyah renk kullandı. Cumhuriyet kırmızı olan logosunu siyah olarak bastı ve şu başlığı attı: "Büyük Milli Matemimiz"...
Dönemin önemli gazetelerinden Tan, "Babamızı Kaybettik" başlığıyla ertesi gün yayına çıktı. Tan gazetesi ilk sayfadan, "Büyük Şefimiz Atatürk dün sabah hayata gözlerini yumdu" ifadelerini kullandı.
Son Posta gazetesi Atatürk'ün ölümünü bu şekilde duyurdu: "Onun arkasından yalnız Türk yurdu değil, bütün dünya ağlıyor"...
Fransız gazetesi Excelsoir Ata'mızın ölümünü ertesi gün birinci sayfadan duyurdu. Gazete, "Modern Türkiye'nin kurucusu vefat etti" başlığını attı.
Fransız gazetesi Paris-Soir Atatürk'ün ölüm haberini manşetten kullandı. Gazete , "Kahramanlığı ve dehası ile bağımsızlığı sağladı" ifadelerini kullandı.
Yugoslavya'nın resmi yayın organı Pravda gazetesi Atatürk'ün ölümüne tam sayfa ayırarak, "Dünya tarihin en büyük liderlerinden" başlığını attı.
Son cümle: "Tarih 10 Kasım 2020... Dünya hala Atatürk'e selam durmaya devam ediyor!"