Çocuk yoksulluğu; canımızı yakıyor, geleceğimizi karartıyor. Çocuklarımız geleceğimizdir. Çocuk yoksulluğuna ilişkin tablo; geleceğimizin ‘’TEHDİT’’ altında olduğunu gösteriyor.
İzmir’in Selçuk ilçesi’nde yaş aralığı 1-5 olan 5 çocuğun ilkel bir yaşam ortamında çıkan yangında hayatını kaybetmesinin temel nedeni; ‘’DERİN YOKSULLUK’’tur.
Diyebiliriz ki; bir yanda ‘’DERİN YOKSULLUK, MUTFAKTA YANGIN, DİĞER YANDA DA SOKAKTA, SİYASETTE KAVGA VAR’’
Bu tablo; sürdürülebilir değildir. Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) bünyesinde ‘’ÇOCUK YOKSULLUĞU’’na ilişkin iki farklı araştırma yapıldı. Araştırmada ‘’ÇOCUK YOKSULLUĞU’’nun artan boyutu görüldü. Araştırma 7.3 milyon çocuğun yoksulluk, 2 milyon çocuğun da ‘’DERİN YOKSULLUK’’ içinde olduğunu gösterdi. Bu arada; yoksul çocukların yüzde 28.4’ ü Güneydoğu Anadolu bölgesinde.
Öte yandan; Ankara Tabip Odası, ‘’YOKSULLUK RAPORU’’ yayınladı. Raporda ‘’yaşanan acıların başlıca nedeni; toplumu derin yoksulluğa iten politikalardır’’ denildi. Araştırma sonucuna göre; 6.5 milyon çocuk ‘’AŞIRI YOKSUL’’, 100 çocuktan 2’ si okula aç gidiyor.
Öte yandan; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın 2025 bütç yılında yoksullukla mücadeleye 219.7 milyar TL ayrıldı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın 407 milyar TL’lik 2025 yılı bütçesinin yüzde 54’ünü bu rakam oluşturuyor.
Ayrıca; 9.5 milyon aileye asgari ücretin 3’ de biri kadar bile gelir girmiyor.
Buna karşılık; mutfakta yangın devam ediyor, zengin-yoksul arasındaki uçurum giderek derinleşiyor. Bu durum; yoksulluğun geldiği boyutu gözler önüne seriyor.
Bunun adı; ‘’SOSYAL YARDIM DEĞİL, SOSYAL YAMA’’dır.
Yoksulluk derinleşiyor; yaklaşık 5 milyon hane (5 haneden biri) devlet yardımıyla yaşamını sürdürmeye çalışıyor.
10 milyon kişi işsiz
10 milyon kişi işsiz, 2 milyon 100 bin kişi de umudunu kestiği için iş aramıyor.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) üçüncü çeyrek işgücü verilerine göre; ‘’DAR TANIMLI’’ işsiz sayısı 3 milyon 100 bin oldu.
‘’GENİŞ TANIMLI’’ işsiz sayısı ise 10 milyon 654 bine ulaştı. İşgücüne dahil olmayanların sayısı ise 29 milyon 800 bin kişi oldu. 2 milyon 171 bin kişinin iş bulma umudu kalmadı.
Ümitsiz işsizlerin yüzde 31’i, 15-29 yaş gurubunda.
Bu arada; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın verilerine göre; 169 bin çocuk açlığın pençesinde. Geleceğimiz olan bu çocuklar, ‘’YARI AÇ, YARI TOK’’ yaşıyorlar. Öte yandan; geliri 6 bin 667 TL’den az olan yurttaş sayısı 10 milyona dayandı; YOKSULLUK BÜYÜDÜ.
SONUÇ OLARAK:
Bir yanda derin yoksulluk, işsizlik, mutfakta yangın, diğer yanda da siyasette ve sokakta kavga var.
Bu tablo; sürdürülebilir değil.