Sağlıklı ilişki ne demek? Sağlıklı ilişkiler var mı?

Toplum içinde bir arada yaşarken kurduğumuz ilişkilerin sağlıklı olması bazı temel ilkelere dayanmaktadır…
Bu hafta Uzman Klinik Psikolog Pırıl Bilger Özkaranfil ile yapmış olduğum TV programımda bir araya gelerek sağlıklı ilişki nedir ve nasıl olur konularını konuştuk…
Toplum içinde bir arada yaşayan insanların hem aile hayatı hem iş ve sosyal hayatlarında sağlıklı ilişki yaşamalarının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anladım ve bu hafta bunun üzerine yazmak istedim…

Sağlıklı bir ilişki her iki tarafın da mutluluğunu, huzurunu ve kişisel gelişimini destekleyen bir bağdır.
Ancak, böyle bir ilişkiyi sürdürmek zaman ve emek gerektirir. İşte sağlıklı ilişkilerin temelini oluşturan bazı önemli ilkeler;

İletişim; açık ve dürüst iletişim sağlıklı bir ilişkinin temelini oluşturuyor. İki tarafta birbirini yargılamadan dinlemeli, duygularını ve düşüncelerini net bir şekilde ifade etmelidir. İletişimde dinleme becerisi de çok önemlidir. Karşınızdaki kişiyi gerçekten anlamaya çalışmak empati kurabilmek ilişkiyi güçlendirir…

Saygı; ilişkilerde iki tarafta birbirine saygı duymalıdır. Saygı, bireyin sınırlarına, inançlarına özen göstermek anlamına gelir. Karşılıklı saygı, güven ve sevginin temelini oluşturur…

Güven; güven, bir ilişkinin sağlam temeller üzerine inşa edilmesi için vazgeçilmez bir unsurdur. Güven duygusunun oluşması zaman gerektir, ancak bir kez inşa edildiğinde ilişkiyi sürdürülebilir kılar.

Bağımsızlık; her iki tarafın da bireysel özgürlüklerini ve kimliklerini koruyabilmesi gerekir. Sağlıklı bir ilişki, partnerlerin  kendi ilgi alanlarına, arkadaşlarına ve yapmak istediklerine zaman ayırmasını destekler. Birbirine bağımlı değil bağımsız ama bağlı olabilmek önemlidir.

Empati; empati kurabilmek sağlıklı ilişkilerin temelini oluşturuyor. Hem özel ilişkiler hem de sosyal ilişkilerde empati kurabilmek karşı tarafın duygularını anlamaya ayna tutar. Yaşanan bir olay ya da durum karşısında karşı tarafı anlamak duygularını hissetmek ilişkilerin güçlenmesini sağlar. Daha duyarlı ve farkında oluruz.

Yukarıda yazdığım tüm unsurlar sağlıklı ilişkiler için mutlaka olması gerekenler…

En önemli olanı ise sona sakladım bunun üzerine çok fazla şeyler yazılabilir…
Sınır koymak, sınırlarımızı belirlemek sağlıklı bir ilişkiden söz etmek için mutlaka gerekli. Kendi sınırlarımızı belirlemek bizi neyin mutlu edip neyin mutsuz edeceğini ya da rahatsızlık duyabileceğimiz şeyleri karşı tarafa doğru aktarmak hem zarar görmemizi engeller hem de ilişkinin sağlıklı olmasını sağlar. İnsanların en çok zorlandığı ya da görmezden geldiği unsur sınır koymaktır.

Hem sosyal hayatta hem de özel yaşantıda ilişkide kabul görmeyi çok önemsediğimiz için fark etmeden bir sınırsızlık meydana gelir. Ya çok fedakârlık yaparız ya da çok fedakarlık bekleriz.

Dengenin korunmaması ilişkiyi sağlıksız hale getirir…

Kusursuz ve olması gerektiği gibi bir yaşam için dengelerin korunması çok önemli bu yüzden sınırlarımızı çizmeyi bilmeliyiz. Ne eksik ne fazla her şey dengede olmalı, o zaman öz şevkat ve öz saygıda gelişir ve ne zarar görür nede zarar veririz…

Biz insanlar toplum içinde bir arada yaşayan varlıklar olduğumuz için ilişkilerin sağlıklı olması çok önemlidir…

Mutlu insan mutlu toplumları yaratır…

O halde bize düşen duyarlı olmak ve boş vermemek, güzel günlere…