Orçun BULDAÇ -Okulların açılmasına az zaman kala, ebeveynleri okullarda sık görülen bulaşıcı hastalıklarla ilgili korkular sarmış durumda. Özellikle sonbahar aylarında artan gribal enfeksiyonlar, okullarda yakın temaslar sonucunda çocuklar arasında kolayca ve hızla yayılabiliyor. Enfeksiyonların en çok çocukların ellerini ve kirli nesneleri ağızlarına sokmaları ile yayıldığını açıklayan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Melike Hande Tanal, “Çocuklara ellerini en az 20 saniye su ve sabun ile yıkamaları, hapşırdıklarında kağıt mendil kullanmaları öğretilmelidir. Ortam sık sık havalandırılmalı, bulaş riskinin yüksek olduğu oyun alanlarından uzak durulmalıdır. Çocuğun sürekli tekrarlayan hastalıkları varsa bunların tetkik, tedavi ve takibinin yapılması önemlidir. Aşılar da çocukları hastalıklara yakalanmaktan ve ciddi semptomlardan korur. Çocuğun eksik kalan bir aşısı varsa mutlaka tamamlanmalıdır. Risk grubunda bulunan, örneğin; astımı, kronik kalp hastalığı, kronik böbrek hastalığı ve diyabeti olan çocuklara mevsimsel grip aşısı yapılmalıdır.” açıklamalarında bulundu.

Çocuğun bağışıklığı güçlendirilmeli

Çocukların enfeksiyonlara karşı savunmasını güçlendirebilecek gıdalara değinen Uzm. Dr. Tanal, “Bu gıdalar et, sebze ve meyve, tahıl ve sağlıklı yağlar olmak üzere dört ana grupta toplanabilir. Ancak önemli olan bu gıdaların doğal kaynaklardan elde edilmiş olmalarıdır. Çocuklar abur cubur ve benzeri paketli işlenmiş gıdalardan uzak tutulmalıdır. Bağışıklık sistemini güçlendiren yoğurt gibi probiyotik içeren gıdaların tüketilmesi sağlanmalıdır. Kanda demir seviyesi kontrol edilmeli, gerekirse desteklenmelidir. Demirden zengin gıdalar diğer besinlerle birlikte dengeli bir şekilde tüketilmelidir. D vitamini eksikliği de bağışıklığı azaltır. D vitamini almak için güneşli havalarda mutlaka dışarıda vakit geçirilmeli, eksikliği durumunda gerekirse takviye alınmalıdır. Çocuklarda fazla besin tüketimi ve normal kilonun üstünde olmak da bağışıklık sistemini zayıflatır. Fazla yağ alımı oksidan madde miktarını arttırır ve savunma sistemini zayıflatır. Bu nedenle çocuklarımızın fazla kilo alımını engellemek için yine dengeli beslenmeye özen göstermeli ve spor aktivitelerine yönlendirilmelidir.”açıklamalarında bulundu.

Uyku planlaması önemli

Ebeveynleri özellikle okul dönemlerinde çocukların uyku planlamaları yapmasının önemi hakkında bilgilendiren Uzm. Dr. Tanal, “Yetersiz ya da düzensiz uyku, bağışıklık sisteminin zayıflamasına, vücudun hastalıklara yatkın hale gelmesine yol açar. Çocukların fiziksel büyümesi, nörolojik ve davranışsal gelişimi, doku yenilenmesi ve bağışıklık fonksiyonunun güçlenmesi için sağlıklı uyku kritik öneme sahiptir. Okul dönemi, olumlu sağlık davranışları ve sağlıklı uyku alışkanlıklarının geliştiği bir dönemdir. Bu dönemdeki çocukların çoğu 10-11 saat uyumalıdır” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Muhabir: Orçun BULDAÇ