Pandemi döneminden bu yana sık sık duyduğumuz kelimelerden biri de entübe edilmektir. Peki entübe edilmek ne demek? Entübe nedir? Hasta neden entübe edilir? sizin için derledik.
Entübe edilmek ne demek? Entübe nedir?
Entübasyon, kişinin bedeni nefes alma fonksiyonunu kendi başına yerine getiremediği koşulda uygulanan bir prosedürdür. Doktor, nefes alma güçlüğü çeken hastanın boğazından soluk borusuna bir tüp yerleştirerek ciğerlere hava girip çıkmasını kolaylaştırır. Tüp aracılığı ile solunum cihazına bağlanan hastanın ciğerlerine hava ile birlikte ekstra oksijen de pompalanır. Cihaz, ciğerlerdeki karbondioksitin dışarı verilmesine de yardımcı olur. Bu işlem sayesinde hastanın ciğerlerindeki oksijen ve karbondioksit seviyeleri sağlıklı bir düzeye getirilir. Entübasyon; solunum yolunun kullanılamadığı, ciğerlere yeterince oksijenin ulaşamadığı, hastanın nefes alıp veremediği ve bu gibi durumlarda uygulanan bir müdahaledir.
Hasta neden entübe edilir?
Hastaların entübe edilmesini gerektiren başlıca sebepler vardır. Bu sebeplerin başında solunum yolunun tıkanması veya hasar görmesi yer alır. Bunun dışında akciğerin görevini yerine getirememesi, ani kalp fonksiyonu kaybı, bilinç kaybı dolayısı ile kişinin solunum kontrolünü yitirmesi gibi nedenler ile de entübasyona başvurulabilir.
Entübe olan hasta iyileşir mi?
Entübe hastaların iyileşmesi elbette mümkündür. Hastaların iyileşme süreleri tamamen hastanın durumuna göre değişmektedir. Bu noktada hastaların yaşları ve hastalıkları da oldukça önemlidir. Entübe kalma süresi de kişilerin vücut direncini etkilediğinden iyileşme süreci entübe kalma süresine göre değişir.
Entübe hasta bilinçli midir?
Entübasyon işlemi öncesi hasta anestezi veya sedasyon altındadır veya ağır hastalığından dolayı bilinci tam olarak yerinde değildir. Bu sebepler hastanın ağız ve solunum yolunun daha rahat açılmasına olanak tanır.