Orçun Buldaç- Günlük hayatta, saçların büyüme döngüsüne bağlı olarak bir miktar saç dökmek normaldir. Çoğu kişide görülen bu dökülmelerin ardından, dökülen saçların yerine yeni saçlar çıkar. Ancak, dökülmelerin normalden fazla görülmesi saç kaybına işarettir. Genellikle saç dökülmeleri, kafa derisinin sağlık durumundan kaynaklanır.

Sağlıklı bireyler günde ortalama 100 tel saç dökerken, saç dökülmesi sorunu yaşayan kişilerde bu miktar daha fazladır. Dökülen saçların yerisine yenisinin gelmemesi bir sağlık sorununa işarettir. 

Saç dökülmesinin nedenleri

Saç dökülmelerinin meydana gelmesinde birkaç neden mevcuttur, bu nedenler şöyle sıralanabilir:
-Stres
-Tiroid hastalığı
-Örgü, at kuyruğu gibi sıkı toplanan saç modellerini kullanmak
-Genetik yatkınlık
-Kafa derisinde oluşan mantar enfeksiyonu
-Kemoterapi ve saç dökülmesine sebep olacak ilaç kullanımı gibi tıbbi tedaviler
-Hamilelik, doğum ve menopoz gibi hormonal değişikiklikler
-Saçı, zarar verecek kimyasallara maruz bırakma (perma, çamaşır suyu)
-Demir ve proteinden yetersiz beslenme

Saç dökülmesinin çeşitleri

Saç dökülmesi belli bir hastalığa veya tedavi sürecine bağlı olarak gerçekleşebileceği gibi, mevsimsel nedenlerden veya stres gibi psikolojik sebeplerden de meydana gelebilir. Bu nedenle, saç dökülmelerinin çeşitleri mevcuttur. Bu çeşitlerin en yaygınları ise şöyle gözlemlenmektedir:
Telogen Effluvium: Genellikle stresli bir dönem geçirdikten 1-2 sonra görülür. Ani hormon değişikliklerine bağlı olarak meydana gelir.
Alopesi Areata: Bağışıklık sisteminin zayıflığı ile ilgili bir saç dökülmesi türürdür.
Anagen Effluvium: Kemoterapi gibi ağır kimyasal içeren tıbbi müdahaleler ssonucunda meydana gelir. Ani dökülmelere neden olur.
Androjenik Alopesi: Genetiğe dayalı dökülmelerdir, erkek tipi olarak adlandırılır. Kadınlarda nadiren görülür.

Saç dökülmesine ne iyi gelir?

Saç dökülmesi; ilaç tedavisi, hormon değişimleri, anksiyete, tiroid hastalığı gibi sebeplerden de meydana gelirken, kimi zaman sebep daha basit olabilir. Genetik yatkınlık, stres bozuklukları da bunlara örnektir. Bu nedenle, saç dökülmesine iyi gelen unsurlar kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Genellikle saç dökülmesine iyi gelen yöntemler şöyle sıralanır:

-İlaçlar: Saç dökülmesine iyi gelen, minoksidil etken maddesi bulunduran ilaçlar, genellikle dökülmeyi azaltmaya yardımcı olur. Bu ilaçlar çoğunlukla reçetesizdir. Reçeteli olarak satılan finasterid bazlı ilaçlar da bu tedavilerde etkilidir.
Saç derisi masajı: Düzenli olarak yapılan saç derisi masajı ve kafa derisi masajı, derideki kan dolaşımını hızlandırır ve saç dökülmesini azaltır.

-Plateled açısından zengin plazma: Kişinin kendi kanının plazmasının ayrılarak, trombosit açısından zengin plazmaların seçilip kafa derisine enjekte edilmesiyle yapılan tedavidir. Dökülen saçların yeniden çıkmasını hedefler.

-D vitamini: Saç dökülmesi yaşayan kadınların yaklaşık %30'luk bölümünde D vitamini eksikliğine rastlanmıştır. Bu nedenle D vitamini takviyesi almak dökülmelere iyi gelebilir.

-Demir takviyesi: Vejetaryen beslenen, fazla adet kanamasına sahip olan ve geçmişte anemi öyküsü bulunan kadınlarda demir eksikliği olma ihtimali yüksektir. Demir eksikliği, saç dökülmesine neden olan unsurlardan biridir. Bu nedenle, demir takviyesinin dökülmeleri azaltacağı düşünülür.

-Saç derisi masajı: Düzenli olarak yapılan saç derisi masajı ve kafa derisi masajı, derideki kan dolaşımını hızlandırır ve saç dökülmesini azaltır.

Muhabir: Orçun Buldaç