Eşsiz tarihiyle ve kültürel mirasıyla İzmir, Türkiye'nin görülmesi gereken illerinden biri. Sayısız doğal güzelliklerinin yanı sıra İzmir, aynı zamanda bir tarih merkezidir. Farklı dönemlerde çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapmış olan bu şehirde, çok sayoda antik kent buluyor. Her biri, döneminde bölgede yaşayan uygarlıklara dair eserler içeriyor. İşte İzmir'in en güzel antik kentleri...

Efes Antik Kenti

İzmir'de mutlaka görmeniz gereken ilk antik kent Efes Antik Kenti. İzmir'in Selçuk ilçesinde yer alan bu antik kent aynı zamanda UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde de bulunuyor. 

Efes, 21 bin izleyici kapasiteli tiyatrosu, stadionu, Celsus Kütüphanesi, Hadrian Tapınağı, yamaç evleri gibi etkileyici yapılarıyla sizi büyülü bir yolculuğa çıkarıyor. Antik dünyanın yedi harikasından biri olan Artemis Tapınağı, ören yerinin hemen yakınında yer alıyor. Ayrıca yine aynı bölgede bulunan ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil olan Meryem Ana Evi, Ayasuluk Tepesi, St Jean Bazilikası ve Çukuriçi Höyük’ü de mutlaka gezmenizi öneririz.

Bayraklı Smyrnası

Bayraklı’daki Smyrna-Tepekule Höyüğü, uygarlık tarihinin 5 bin yıllık izlerini günümüze taşıyor. Adını Amazon Kraliçesi Smyrna’dan aldığı düşünülen yerleşim, bir höyük üzerinde yer alıyor. Homeros’un doğduğu ve yaşadığı kent olan Bayraklı Smyrnası’nda İzmir’in bilinen en eski ibadet binası, Athena Tapınağı yükseliyor. Ayrıca bu bölgede Çifte Megaron, Sur, Anıtsal Çeşme, Gömü Alanı ve Tantalos Mezarı’nı ziyaret edebilirsiniz. 

Pergamon Antik Kenti

İzmir'de görmeniz gereken diğer antik kentlerden biri de Pergamon Antik Kenti. İzmir'in Bergama ilçesinde yer alan antik kent, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan diğer bir kültürel miras. Akropol ayrıca en dik antik tiyatroya da ev sahipliği yapıyor. Yine aynı bölgede yer alan en eski tıp okullarından ve dönemin en ünlü şifa merkezlerinden Bergama Asklepeion’unu ziyaret etmeyi unutmayın. 

Erythrai Antik Kenti

Çeşme’nin 20 kilometre kuzey doğusunda yer alan Ildırı Köyü’nün antik dönemdeki adı Erythrai. Kentte ele geçen bulgular, İlk Tunç Çağı’ndan bu yana yerleşimin olduğunu gösteriyor. Bu kent deprem, savaş ve Romalı komutanları yağmaları nedeniyle büyük yıkıma uğramış. Daha sonra önemini kaybeden kent, Türklerin egemenliğine girmiş.

Agora Ören Yeri

İzmir'de merkeze en yakın antik kent Agora Ören Yeri. Kadifekale ve Kemeraltı arasında kurulmuş olan kentte Grekçe yazılmış graffitilerde, Roma Dönemi'nde halkın günlük yaşamının izlerini görebilirsiniz. 

Teos Antik Kenti

Teos Antik Kenti, Seferihisar Sığacık'ta yer alıyor. MÖ 1000 yıllarında İyon kolonisi olarak kurulmuş antik kentte dönemin en ünlü Dionysos Tapınağı yer alıyor. Ayrıca kentte agora, tiyatro, odeon, surlar ve liman kalıntılarını da görmek mümkün. Bu antik kentte gezerken asırlık ağaçlar da size eşlik edecek. 

Notion Antik Kenti

Menderes ilçesinin Ahmetbeyli Mahallesi’nde yer alan Notion Antik Kenti, İzmir’in merkezine 50 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Yöre halkı tarafından “Kale” olarak adlandırılan Notion Antik Kenti’nin akropolisi, Ahmetbeyli kumsalının doğusundaki iki tepe üzerine oturuyor. Kentin baş tanrıçası Athena Polias’a adanmış tapınak, akropolün batı tepesi üzerinde denize tümüyle hâkim bir konumda yer alıyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ