Kulak ağrısı, tıbbi adıyla otalji en sık orta veya dış kulakta enfeksiyon, kulak kiri, kulağa kaçan yabancı cisim, basınç değişiklikleri ve kulak zarında delik nedeniyle kulakta yaşanan ağrı hissidir.
Orta kulak, kağıt inceliğindeki kulak zarının hemen arkasındaki küçük, hava dolu boşluktur. Normalde hava orta kulağa östaki borusundan girer ve orta kulak ile dış kulak arasındaki basıncı eşitler. Östaki borusu ayrıca sıvıyı orta kulaktan dışarı atar. Bu tüp tıkandığında kulakta basınç oluşarak ağrıya neden
Bir veya her iki kulaktaki keskin ağrı, işitmede problem yaşanması, kulakta akıntı, kulak kaşıntısı, çene ve boğaz ağrısı ve kulakta kızarıklık-şişlik en yaygın görülen kulak ağrısı belirtilerinden kabul edilir.
Kulak ağrısına neden olabilen durumlar şunlardır:
- Östaki borusunun tıkanması
- Akut veya kronik kulak enfeksiyonları
- Kulak kiri
- Kulağın basınca uğraması
- Kulak çubuğu gibi cisimler ile kulağı zorlama
- Kulağa yabancı cisim ve su kaçması
- Kulak travmaları
- Meniere hastalığı
- Diş iltihaplanması
- Zona
- Soğuk algınlığı, boğaz ağrısı, bademcik iltihabı ve sinüs enfeksiyonları
- Uzun süre kulaklık kullanımı
- Tümör
Kulak ağrısı çeşitleri nelerdir?
Kulak ağrısı, primer (birincil) ve sekonder (ikincil) olarak iki ayrı başlıkta sınıflandırılır. Primer (birincil kulak ağrısı) kulak kepçesi, dış kulak yolu, kulak zarı, orta kulak ve iç kulak hastalıkları sebebi ile ortaya çıkar. Nitekim kulak kepçesinde kan toplanması, kıkırdak iltihaplanması, tümörler; dış kulak yolunda zona, tümörler, yabancı cisim, orta kulak ve iç kulakta enfeksiyonlar, zar yırtılması, kulakta sıvı birikimi gibi problemler kulak ağrısına yol açar.
Sekonder veya bir diğer adıyla ikincil kulak ağrısının sebeplerinin altında ise bazı hastalıklar yer alabilir. Örneğin diş kökenli hastalıklar, ağız içi ve boğaz enfeksiyonları, tümörler ve diğer organlarda gelişebilen enfeksiyonlar ikincil kulak ağrısına yol açan nedenlerdendir. Sekonder kulak ağrılarının kaynağı olan bazı hastalıklar hayati önem taşıdığından sağlık kuruluşuna başvurmak ihmal edilmemelidir.
Kulak Ağrısı Belirtileri Nelerdir?
Kulak ağrısı, bir veya her iki kulakta keskin veya donuk bir ağrıyla ortaya çıkar. Ağrı yavaş yavaş veya aniden başlayabilir ve çok şiddetli olabilir. İşitme kaybı, kulak akıntısı, kulak tıkanıklığı, kulak çınlaması, yüksek ateş, boğaz ağrısı ve kişinin kendini iyi hissetmemesi de kulak ağrısı belirtileri olarak değerlendirilir.
Kulak ağrısı ve buna bağlı olarak ortaya çıkan belirtiler şu şekildedir:
- Bir veya her iki kulakta keskin veya donuk bir ağrı
- Kulak akıntısı
- Kulak tıkanıklığı
- İşitme kaybı
- Kulakta çınlama
- Boğaz ağrısı
- Yüksek ateş
- Yorgunluk, halsizlik
- Baş dönmesi
Kulak kanalı iltihaplandığında veya kulak zarı yırtılırsa, kulakta akıntı olabilir. Orta kulak enfeksiyonu nedeniyle kulak zarı yırtılırsa, basınç azaldığı için hissedilen ağrı genellikle hafifler. Küçük çocuklarda ise kulak enfeksiyonunun başlıca belirtileri ateş, agresiflik ve huysuzluk hali olarak kabul edilir.
Kulak Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?
Kulak ağrısı şikayeti olan kişilerin genellikle nonsteroid antiinflamatuar ilaç (NSAID) veya asetaminofen alması yeterlidir. Bununla birlikte, özellikle şiddetli bir dış kulak enfeksiyonu olan hastaların birkaç gün oksikodon veya hidrokodon gibi bir opioid alması gerekebilir. Ağrı kesiciler (antipirin / benzokain kombinasyonları gibi) içeren kulak damlaları da çok etkili olmamakla birlikte birkaç gün kullanılabilir. Kulak zarının patladığı durumlarda ise kulak damlası kullanılmaz.
Kulak ağrısını tedavi etmenin en iyi yolu, kulak ağrısına yol açan etkenleri tedavi etmektir. Kulak ağrısının tedavisi, altında yatan sağlık problemine göre değişkenlik göstermektedir. Bu bağlamda birincil kulak ağrılarının sebebine göre yapılacak farklı tedavi ve uygulamalar, ikincil yani sekonder kulak ağrılarının altında yatan sağlık problemlerin tedavisi neticesinde kulak ağrısı şikayeti de çözülmüş olur.
Kulak enfeksiyonlarından dolayı kulak ağrısına eğilimli çocukların sıvı birikmesini önlemek için kulak zarlarına küçük bir tüpün yerleştirildiği bir cerrahi prosedüre de ihtiyacı olabilir.
Kulak Ağrısına Ne İyi Gelir?
ğrıyan kulağa ılık veya soğuk kompres uygulanması, esnemek, yutkunmak, sakız çiğnemek, yastıkla kulağı vücut hizasından yukarıda tutmak ve ağrıyan kulağın tersi tarafa doğru uyumaya çalışmak kulak ağrısına iyi gelir.
Kulak ağrısına iyi gelen doğal tedavi yöntemleri şunlardır:
- Kulağa soğuk veya sıcak kompres yapmak
- Esnemek
- Bol su içmek
- Ağrı kesici kulak damlaları damlatmak veya hap içmek (reçeteli)
- Yatarken yastık yardımıyla başı yüksekte tutmak
- Ağrıyan kulağın tersi tarafa yaslanarak uyumak
- Burun tıkanıklığı varsa burun tıkanıklığını açmak
- Sakız çiğnemek
- Tuzlu su ile gargara yapmak
- Boyun egzersizleri yapmak
- Ağrıyan kulağa oksijenli su damlatmak
- Alerji semptomları söz konusuysa antihistaminik ilaçlar kullanmak
Sıralanan yöntemlere rağmen kulak ağrısı geçmiyorsa, mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına görünülmelidir.