Asya topraklarından gelen bir mucize olan Kakule, yapraklarının ve tohumlarının kurutulması sayesinde kullanıma hazır hale gelmektedir. Yapraklarının ucundan uçucu yağ, ilaç ve parfüm yapılırken, tohumu ve tohumunun öğütülmesiyle mutfaklarımızı renklendiriyor. İşte, kakulenin faydaları…
Kakulenin faydaları nelerdir?
· Kakule sahip olduğu antiinflamatuar özelliği sayesinde bitki bileşikleriyle birleştirilerek inflamatuar düzeylerini düşürebilir. Kadınların yaşadığı polikistik over sendromuna (PKOS) karşı kakule tüketiminin olumlu etkilerinin olduğu tespit edilmiştir. Kakule, PKOS sürecinde infilamasyon ve androjen seviyelerini azaltır.
· Kakule çiğnemek sindirim sisteminin işleyişinin düzenlenmesine yardımcı olur. Helikobakter Pilori yani mide ülseri ve gastrite neden olan bakteriye karşı koruyucu bir etkisi vardır. Aynı zamanda antibakteriyel özelliği sayesinde bazı enfeksiyonları önleyici özellikler içerebilir.
· Ağız kokusu yapan bakterilerle ve diş çürüğü ile mücadele eder. Kakule çiğnemek, antioksidan etkisi sayesinde ağzın içerisindeki bakterileri yok eder.
· Kakule, hipertansiyona iyi gelen bir baharattır. Buna ek olarak kakulenin, metabolizma ile ilgili bozukluklarda da etkili olduğu bilinir. Sahip olduğu etkiler sayesinde kan basıncını düşürdüğü de biliniyor.
· İçerisindeki bileşenler sayesinde sindirimi kolaylaştırır ve hazımsızlığı önler.
· Kakulenin yorgunluk ve stresle başa çıkıp, bunların etkilerini azalttığı ve enerji verdiği bilinir.
Kakulenin zararları nelerdir?
Her baharatın aşırı tüketiminin zarar olması gibi kimyonun da aşırı tüketimi zararlıdır.
· Kakule bazı kişilerde safra taşı oluşumuna neden olabilir. Bu yüzden, kakule tüketirken dikkatli olmakta fayda vardır.
· Kakule alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Cilt döküntüleri, kaşıntı, kurdeşen, nefes darlığı, hırıltılı solunum, yüzde veya dilde şişme gibi belirtiler oluşturabilir.
· Hamile kadınlarda ve emzirme dönemi içerisinde olan kadınlarda kakule tüketimine dikkat etmelidir.
· Yapılan araştırmalar kakulenin yüksek dozlarda karaciğer hasarına neden olabileceğini göstermiştir. Bu yüzden karaciğer sorunları olan kişilerin kakule tüketirken dikkatli olması gerekiyordur.
Kakule nasıl tüketilmelidir?
Kakuleyi bütün olarak, öğütüp toz haline getirerek veya yağını çıkararak kullanabilirsiniz. Kabule bütün halde uzun bir süre taze kalabilir. Yemeklerde kullanmak için havan veya kahve değirmeni kullanarak tohumlarını toz haline getirebilirsiniz. Kakule birçok köri yemeğinde ve tuzlu yemekte kullanılabilir. Aynı zamanda tatlılarla ve fırınlanmış ürünlerde kullanılarak lezzet katar.