MasterChef yarışmasında yarışmacılar bu kez en güzel katmeri yapmak için yarıştı. Kilis ve Antep yöresinin meşhur tatlılarından biri olan katmer aynı zamanda Kilis'in coğrafi işaretli ürünlerinden biridir. Peki katmer nasıl yapılır? MasterChef katmer tarifi.

Kilis Yöresine özgü katmer tarifi

Malzemeler:


    1 kg özlü un
    20 g tuz
    1 kg kaymak
    1 çay bardağı tereyağı
    1 çay bardağı pudra şekeri
    1 çorba kaşığı tarçın
    1 çay bardağı çekilmiş antep fıstığı
    1 kg toz şeker
    300 g tereyağı
    2 su bardağı sıvı yağ.


Katmer nasıl yapılır?

Çelik bir tencerede toz şeker ve 4 su bardağı su ile kıvamlı bir şurup hazırlanır. Unun içerisine tuz ve su konularak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapılır. Yoğrularak iyice özleştirilir. 1,5 ceviz büyüklüğünde yumak yapılır, (18 adet beze) üzeri örtülerek 2-3 saat bekletilir. Yağlanmış mermer üzerinde önce merdane ile sonra elle açılarak sigara kağıdı gibi inceltilir. Kenarları çıkartılır. Karşılıklı kenarları katlanarak yuvarlak yufka kare şekline getirilir. Üzerine ince ince kaymak yerleştirilir. İki taraftan katlanarak dikdörtgen şekline getirilir. Isıtılmış tereyağında (veya sıvıyağda) iki tarafı pembeleşinceye kadar kızartılır. Mermerin üzerinde 3 parmak eninde ve boyunda kare şeklinde kesilir. Düz bir servis tabağına yanyana dizilir. Üzerine önce kıvamlı şurup gezdirilir daha sonra pudra şekeri serpilir. En üstü dövülmüş Antep fıstığı ve tarçın ile süslenir. Sıcak servis yapılır.


Antep Katmeri

Diğer meşhur tatlılardan biri de Antep usulü katmerdir. Bu katmer, Kilis yöresine göre daha kolay yapılır.

Malzemeler:
150 g un
1 çay bardağı su
1 çay kaşığı tuz

İçi için:

2 yemek kaşığı şeker
2 yemek kaşığı çekilmiş Antepfıstığı
100 g süt kaymağı


Antep Katmeri nasıl yapılır?

Hamur malzemeler birbirine karıştırıldıktan sonra yoğurulur. Kulak memesi yumuşaklığına gelince avuç içiyle yumak haline getirilir. Biraz ayçiçek yağıyla yağlanır ve bir saat dinlendirilir, hamur böylece hazır duruma getirilmiştir. Hamuru açmak için, yumak el ile ezilir daha sonra merdane ile büyütülür. Elle havada çevirilerek açılır; kağıt inceliğine gelince elle düzeltilir ve muska gibi katlanıp dört köşe haline getirilir. Açılan hamurun ortasına iç malzemesi konularak, tekrar dört köşesinden içe doğru katlanır, tavaya yerleştirilerek fırına sürülür. 10-15 dakika fırında kızarıncaya kadar pişirilir. Katmer servise hazırdır.

Eğer hamur açmakla uğraşmak istemiyorsanız, hazır yufka veya baklava yufkası ile de katmer yapabilirsiniz.

Kaynak: HABER MERKEZİ