Özellikle yaz aylarında sıklıkla kullandığımız fanlar ya da klimalardan gelen serinlik rahatlamamızı sağlasa da, hiç düşünmediğimiz bir sağlık sorununun nedeni olabiliyor. Yazın serinleticiler nedeniyle yüz felcinin görülebildiğine dikkat çeken Dr. Cüneyt Altunay, kritik bilgilendirmelerde bulundu.

Ne gibi durumlarda ortaya çıkıyor?

“Yüz felci enfeksiyon, travma, tümöral yapılar, cerrahi müdahaleler gibi çeşitli nedenler sonucunda yüz sinirinin etkilenmesiyle ortaya çıkıyor" diyen Altunay, "En sık görülen tipi ise Bell Felci’dir. Bu tip yüz felçlerinin öncesinde hastalar, ani hava değişimlerine ya da soğuğa maruz kalırlar. Yüz sinirleri bu durumdan olumsuz etkilenir.  Kışın nasıl soğuğa, ayaza maruz kalmamak gerekiyorsa yazın evde, arabada veya işyerinde terliyken klima ve rüzgara direkt maruz kalınmamalıdır. Kışın soğuktan ve ayazdan atkı bere kullanarak korunmaya çalışıyorsak, yazın da aynı bilinçle kendimizi serinleticilerden korumalıyız. Terliyken, duş sonrası ya da ıslak saçla klima ve fanın önünde durmamalıyız.  Aksi durumda bu ani ısı değişimleri, yüz sinirinde ödem oluşumuna ve dolayısıyla yüz felcine neden olabilir” ifadelerini kullandı. 

Felç öncesi kulakta ağrı olabilir

Yüz felcinin nasıl oluştuğu hakkında ayrıntılı bilgi veren Altunay, şunları söyledi:

“Yüz felci enfeksiyon, travma, tümöral yapılar, cerrahi müdahaleler gibi nedenlerden yüz sinirinin etkilenmesiyle oluşur;  yüz hareketlerinde kayıp, zayıflama, seyirme, göz kuruluğu, tat duyusunda bozukluk gibi belirtilerle sonuçlanır. Yüzün bir yarısında mimik hareketlerin yapılamaması, uyuşma hissi, göz kuruluğu ile seyreder. Bazen felç öncesinde kulak çevresinde bir ağrı hissedilir. Klinik muayene, işitme testleri, gözyaşı testi, radyolojik incelemeler, sinir ve kas testleri ile diğer yüz felci yapan hastalıklardan ayırt edilir ve ilaç tedavisi ile takip gereklidir.” dedi.

Muhabir: Eylül Sansür