Kongo Hükümet Sözcüsü Patrick Muyaya, yaptığı açıklamada, yılbaşından bu yana M çiçeği salgını nedeniyle 450 kişinin hayatını kaybettiğini ve 11 bin 166 kişinin enfekte olduğunu belirtti. Muyaya, her geçen gün vakaların katlanarak arttığını ve salgının komşu ülkelere yayılma riski taşıdığını vurguladı.

26 eyaletin 23'ünde görüldü

Afrika’nın ikinci büyük ülkesi olan Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde, 26 eyaletin 23’ünde M çiçeği vakası tespit edildi. Bu durum, ülke genelinde geniş çaplı bir salgın endişesi yaratıyor.

DSÖ: Şimdiye kadarki en tehlikeli varyant

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 5 Temmuz'da yaptığı açıklamada, M çiçeği virüsünün yeni varyantının Kongo'nun doğu sınırında hızla yayıldığını ve bu varyantın "şimdiye kadarki en tehlikeli varyant" olduğunu bildirdi.

Cinsel yolla tetiklendi, yakın ten temasıyla yayılıyor

DSÖ, M çiçeği salgınının başlangıçta cinsel yolla bulaşmayla tetiklendiğini, ancak yeni varyantın yakın ten temasıyla da geçebileceğine dair kanıtlar bulunduğunu açıkladı. Bu durum, virüsün yayılma hızını ve potansiyel etkisini artırıyor.

Dünya genelinde 3 bin 100'den fazla vaka

DSÖ verilerine göre, yılbaşından bu yana dünya genelinde 3 bin 100'den fazla M çiçeği vakası görüldü. M çiçeği virüsü, vücutta yüksek ateş, kaşıntılı kabarcıklar, titreme, baş ağrısı, kas ağrıları, halsizlik ve ölüm gibi belirtilere yol açabiliyor. Ölüm oranı yaklaşık yüzde 5 olan virüs, ciddi bir halk sağlığı tehdidi oluşturuyor.

Maymun Çiçeği virüsü nedir?

Maymun çiçeği virüsü, ağrılı kızarıklığa, genişlemiş lenf düğümlerine, döküntülere ve ateşe neden olan, mpox adı verilen virüsün neden olduğu, çiçek hastalığına yakın genetik benzerlikler gösteren nadir bir bulaşıcı hastalıktır.

Mpox virüsü, artık görülmeyen çiçek hastalığına neden olan variola virüsü ile aynı virüs ailesinin bir parçası olsa da, etkileri daha hafiftir ve nadiren ölümcüldür. "Maymun çiçeği hastalığı" olarak adlandırılsa da hastalığın kaynağı bilinmemektedir ancak daha çok görüldüğü bölge olan Afrika kemirgenleri ve insan olmayan primatların (maymunlar gibi) virüsü barındırdığı ve insanlara bulaştırabildiği bilinmektedir.

İlk insan vakası vakası 1970 yılında kayıtlara geçse de, Dünya bu virüsün adını 2022 salgını ile birlikte duymuştur. Genellikle 2-4 hafta süren belirtileri olan ve kendi kendini sınırlayan bir hastalıktır. Yaygın belirtileri arasında ateş, kaşıntılı deri döküntüsü, lenf düğümlerinde şişme ve halsizlik olan maymun çiçeği vürüsü, hastalığın şiddetine göre ağır vakalar ortaya çıkarabilir.

Kaynak: Haber Merkezi