Türk sinemasının usta isimlerinden biri olan ve Ezel dizisinde canlandırdığı 'Ramiz Dayı' karakteriyle akıllara kazınan Tuncel Kurtiz, tiyatro ve sinema camiasının unutulmaz isimlerindendir. İşte Tuncel Kurtiz kimdir? Tuncel Tayanç Kurtiz neden öldü?
Tuncel Kurtiz kimdir?
Türk sinema ve tiyatrosunun unutulmaz isimlerinden Tuncel Kurtiz, 1 Şubat 1936 tarihinde Kocaeli’de dünyaya geldi. Babası Selanik doğumlu bir Türk bürokrat olan Vala Bey, annesi ise Boşnak kökenli öğretmen Müfide Hanım’dır. Henüz 8 yaşında iken ailesiyle birlikte Amerika Birleşik Devletleri'ne giden Kurtiz, beş yıl sonra Türkiye'ye döndü. Eğitim hayatına Haydarpaşa Lisesi'nde devam eden Kurtiz, üniversite yıllarında hukuk, İngiliz filolojisi, felsefe, psikoloji ve sanat tarihi gibi farklı bölümlerde eğitim aldı; ancak bu bölümlerin hiçbirini tamamlamadı.
1954 yılında İETT’de kısa bir süre çalışan Kurtiz, daha sonra İstanbul Üniversitesi Talebe Birliği Tiyatrosu'na katılarak oyunculuk kariyerine ilk adımlarını attı. Tiyatro sahnesindeki kariyeri, 1959 yılında Dormen Tiyatrosu'nda başladığı profesyonel oyunculukla hız kazandı. Türk sinemasında ise özellikle Sürü filmiyle büyük bir çıkış yakalayan Kurtiz, doğayla iç içe yaşamayı seven bir sanatçı olarak biliniyordu.
Kariyerinde yönetmenlik ve senaristlik deneyimlerine de yer veren Kurtiz, 1979 yılında Gül Hasan filmiyle yönetmenliğe adım attı. Bu filmin senaryosunu Nurettin Sezer ile birlikte kaleme alan sanatçı, 1981 yılında Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde en iyi senaryo ödülüne layık görüldü. Aynı dönemde Erol Keskin, Hadi Çaman ve Erol Günaydın ile birlikte Genar Tiyatrosu’nu kurdu. 1980'li yıllarda Almanya ve İsviçre’de yaşamaya başlayan Kurtiz, dünyaca ünlü yönetmen Peter Brook’un projelerinde de yer aldı.
1993 yılında Türkiye’ye dönen usta sanatçı, televizyon projelerinde de başarıyla yer aldı. 2006 yılında Hacı, 2007 yılında ise Asi adlı dizilerde önemli roller üstlenen Kurtiz, 2009 yılında vizyona giren Güz Sancısı filminde Kamil Efendi karakterini canlandırdı. Aynı yıl Ezel dizisinde hayat verdiği Ramiz Karaeski karakteri ile geniş bir izleyici kitlesine ulaşarak popülaritesini artırdı.
Sanat hayatının yanı sıra Tuncel Kurtiz, Balıkesir’in Edremit ilçesine bağlı Çamlıbel köyünde eşi ve kayınbiraderi ile birlikte işlettiği Zeytinbağı adlı butik otelde ünlü dostlarını ağırladı. NTV’de yayınlanan Tuncel Kurtiz ve Dostları adlı programıyla da dikkat çeken Kurtiz, aynı yıl BBC'nin Hayat belgeselinin Türkiye’deki anlatıcılığını üstlendi. Sanatçı, kariyeri boyunca birçok ulusal ve uluslararası ödül kazandı ve 2011 yılında 48. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde Yaşam Boyu Onur Ödülü’ne layık görüldü.
Tuncel Kurtiz’in aldığı ödüller
Adana Film Festivali 1994, 1995
Ankara Uluslararası Film Festivali 1997, 2008
Antalya Altın Portakal Film Festivali 1980, 1981, 1994, 2007, 2011
Berlin Uluslararası Film Festivali 1986
Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Ödülleri 2002
Yeşilçam Ödülleri 2007
Tuncel Kurtiz’in rol aldığı filmlerden bazıları
- Son Kuşlar
- Ben Öldükçe Yaşarım
- Silahların Kanunu
- Karanlıkta Vuruşanlar
- Hudutların Kanunu
- Çirkin Kral
- Krallar Ölmez
- Umut
- Otobüs
- Kanal
- Sürü
- Bereketli Topraklar Üzerinde
- Ağrı'ya Dönüş
- Bir Aşk Uğruna
- Usta Beni Öldürsene
- Tabutta Rövaşata
- Işıklar Sönmesin
- İstanbul Kanatlarımın Altında
- Akrebin Yolculuğu
- Hoşçakal Yarın
- O da Beni Seviyor
- Şellale
- İnat Hikayeleri
- Yaşamın Kıyısında
- Lal
- Güz Sancısı
- Kayıp Armağan
- Siyah Beyaz
Tuncel Tayanç Kurtiz neden öldü?
Türk sinema ve tiyatrosunun usta ismi Tuncel Tayanç Kurtiz, 27 Eylül 2013 tarihinde İstanbul Etiler’deki evinde geçirdiği kalp krizi sonucu 77 yaşında hayatını kaybetti. 1 Şubat 1936’da Kocaeli'de doğan Kurtiz, kariyerinde oyunculuk, yönetmenlik, yapımcılık ve senaristlik gibi birçok alanda başarıyla yer almıştı. Sanat dünyasında derin izler bırakan Kurtiz, ölümünden iki gün sonra, 29 Eylül 2013'te Balıkesir'in Edremit ilçesine bağlı Çamlıbel köyünde toprağa verildi. Kurtiz, herhangi bir mezar taşı olmamasını vasiyet etmiştir.