Ege Denizi'ndeki son dönemde artan sismik hareketlilik, Santorini Yanardağı'nın yeniden aktive olma ihtimalini gündeme getirdi. Bölgedeki depremler ve yer hareketlerinin yükselmesi, uzmanları endişelendiren bir duruma yol açtı. Santorini Adası'nda son haftalarda artan sismik faaliyetler, bölge halkı arasında tedirginliğe neden olurken, bilim insanları bu hareketliliğin büyük bir volkanik patlamaya yol açıp açmayacağını araştırıyor. Peki Türkiye’de aktif yanardağ var mı? Depremler yanardağı tetikler mi? Santorini yanardağı patlarsa ne olur? işte merak ettiğiniz soruların yanıtları...
Türkiye’de aktif yanardağ var mı?
Santorini Yanardağı’ndaki hareketliliğin, Türkiye’deki aktif yanardağları da gündeme getirdi. Türkiye, yakın geçmişte aktif olduğu bilinen ve hala faaliyet potansiyeli taşıyan 10 volkanik dağı bünyesinde barındırmaktadır. Bunlar arasında Acıgöl, Ağrı Dağı, Erciyes Dağı, Nemrut Dağı gibi dağlar yer almaktadır. Bunların yanı sıra, son 10 bin yıl içinde aktif olabileceği düşünülen ancak henüz teyit edilmeyen bazı volkanik dağlar da bulunmaktadır. Bunlar arasında Süphan Dağı ve Gölcük gibi bölgeler yer almaktadır.
Depremler yanardağı tetikler mi?
Bilim dünyasında, depremlerin yanardağları tetikleyip tetiklemediği konusu uzun süredir tartışılmaktadır. Depremler, yanardağların içindeki magma hareketlerini hızlandırabilir ve bu da gaz üretimini artırarak yanardağ patlamasına neden olabilir. Ancak bu ilişkinin her zaman geçerli olmadığı ve depremin tek başına bir patlamayı tetikleyip tetiklemeyeceği konusunda net bir görüş birliği bulunmamaktadır.
Türkiye’deki aktif yanardağlar için şimdilik herhangi bir tehlike durumu bulunmamaktadır. Ancak uzmanlar, Santorini Yanardağı’ndaki hareketliliği yakından takip etmektedir. Büyük bir patlama gerçekleşmesi durumunda, Türkiye’nin de etkilenebileceği belirtilmektedir.
Santorini yanardağı patlarsa ne olur?
Eğer Santorini Yanardağı büyük bir patlama gerçekleştirirse, atmosferde devasa kül bulutları oluşabilir. Bu durum, hava trafiğini olumsuz etkileyebilir, uçuş güzergahları değişebilir. Ayrıca, kül bulutları tarım alanlarına zarar verebilir ve solunum problemlerine yol açabilir. Ege Denizi’nde ise patlamanın bir tsunami riskini artırabileceği belirtilmektedir.