Muğla'nın en önemli ören yerleri arasında yer alan ve yıl boyunca kazı çalışmaları yapılan Beçin Antik Kenti'nde, gün yüzüne çıkartılan kalıntılar tarihe ışık tutuyor. Ayakta kalan tarihi yapılar, restore edilerek turizme kazandırılıyor. Beçin Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Kadir Pektaş, Beçin şehri ve kalesini, Menteşeoğulları'nın başkent olarak seçtiğini aktardı. 

Beçin Antik Kenti'nde son durum

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne 2012'de alınan antik kentte düzenli olarak kazı çalışmaları yaptıklarını anlatan Beçin Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Kadir Pektaş, kentte birçok eser gün yüzüne çıkarılırken, ayakta kalan tarihi yapıların da restore edilerek turizme kazandırıldığını ifade etti.



Antik kentin tarihinin milattan önce 2 binlere kadar uzandığını ancak asıl önemini Menteşeoğulları Beyliği döneminde kazandığını belirten Pektaş, "Geçen sene restorasyon projesi hazırlanarak onaylanan ve restorasyonuna başlanan surlarda çalışmalar bu yıl da devam etti. Şu anda özellikle iç kalenin girişindeki burçların restorasyonu, kale duvarlarının bir bölümünün ayağa kaldırma işlemi tamamlandı. İç kalenin girişinde bulunan sarnıçtaki kazı çalışması da önümüzdeki süreçte tamamlanacak." dedi.

Beçin iç kalesinin Milas Ovası'nda da görülebilen manzaraya hakim bir konumda olduğunu vurgulayan Pektaş, yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya kalan duvarların ayağa kaldırıldığını anlattı. Özellikle iç kale girişindeki burçların büyük bir risk oluşturduğuna işaret eden Pektaş, "Öncelikle buranın restorasyonu tamamlandı. Etap etap diğer surlarda da aynı restorasyonu yapacağız. Tamamlandığında eski günlerin ihtişamını gösteren bir iç kale olacak. Gelen ziyaretçiler gönül rahatlığıyla kalkolitik dönemden 1950'lere kesintisiz yaşamın sürdüğü bir yeri görmüş olacak. Şu an kale duvarlarının bir bölümü ile kalede 2 burç restore edildi. 8 burcun daha restorasyonu yapılacak." diye konuştu.

Beçin Kalesi'nin özelliği

Tarihi kaynaklarda, Milas-Ören yolunda ilçe merkezine 5 kilometre uzaklıkta bulunan antik kentteki kalenin Bizans döneminde yapıldığı, inşaatında çevresindeki antik yapıların taşlarından yararlanıldığı belirtiliyor. Yöreye hakim olan Menteşeoğulları döneminde ise kalenin onarılarak kullanıldığı ifade ediliyor.

Beçin Kalesi'ne nasıl gidilir?

Milas’ın en ünlü ve önemli tarihi yapılarından biri olan Beçin Kalesi, ilçe merkezinin tam güneyinde yer almaktadır. Milas bölgesindeki en çok ziyaret edilen yerlerden biri olan Beçin Kalesi’ne toplu taşıma ile gitmek isterseniz 4-22  4-7 4-9 4-46 4-47 hatlarını kullanabilirsiniz. Milas ilçesine 5 kilometre uzaklıkta Beçin Köyü sınırları içerisinde yer alan kaleye Milas Otogarı’ndan yarım saatte bir hareket eden Beçin dolmuşlarıyla veya taksiylede ulaşım sağlayabilirsiniz. Özel aracınızla gitmek isterseniz aşağıdaki harita yardımıyla kendi rotanızı oluşturabilirsiniz;

Kaynak: AA