Usta tiyatrocu ve sinema oyuncusu Genco Erkal'dan acı haber geldi. Bir süredir kan kanseri ile mücadele eden Genco Erkal, 86 yaşında vefat etti.

Erkal'ın X hesabı üzerinden son paylaştığı mesaj ise şu şekildeydi; "Hoşça kalın dostlarım benim hoşça kalın! Sizi canımda canımın içinde, kavgamı kafamda götürüyorum. Hoşça kalın dostlarım benim hoşça kalın... Resimlerdeki kuşlar gibi dizilip üstüne kumsalın, mendil sallamayın bana. İstemez... Tek hecesiz elveda..."

Genco Erkal kimdir?

Genco Erkal 28 Mart 1938'de İstanbul’da dünyaya geldi. İstanbul Üniversitesi’nin psikoloji bölümünü bitiren Genco Erkal, 1959’dan başlayarak Türkiye'nin önemli özel tiyatro topluluklarında oyuncu ve yönetmen olarak çalıştıktan sonra, 1969’ta bugün de sanat yönetmeni olduğu Dostlar Tiyatrosu’nu kurdu.

Gorki, Brecht, Sartre, Weiss, Steinbeck, Havel, Dorst gibi yabancı yazarların yanısıra, Aziz Nesin, Haldun Taner, Nâzım Hikmet, Can Yücel, Refik Erduran, Vasıf Öngören, Orhan Asena, Behiç Ak gibi Türk yazarların oyunlarını yönetti. Roman, öykü, şiir türlerinden tiyatroya uyarlamalar yaptı, oyunlar çevirdi.

Çeşitli ödüller kazandığı oyunlar arasında “Aslan Asker Şvayk”, “Bir Delinin Hatıra Defteri”, “Galileo”, “Yalınayak Sokrates”, “Kerem Gibi”, “Sivas ‘93” ve “Can” sayılabilir. Senfonik konserlerde Prokofiev’in “Peter ile Kurt”, Stravinski’nin “Askerin Öyküsü” adlı yapıtlarını ve Fazıl Say’ın “Nâzım” Oratoryosunu anlatıcı olarak seslendirdi.

Önemli uluslararası film festivallerinde gösterilen ve birçok ödül kazanan “At”, “Faize Hücum”, “Hakkâri’de Bir Mevsim”, “Camdan Kalp” filmlerinin başrolünde oynadı. TRT için Haldun Taner’in ünlü müzikli oyunu “Keşanlı Ali Destanı”nı yönetti ve oynadı. “Pazar: Bir Ticaret Masalı” ve “Prensesin Uykusu” filmlerinde de rol aldı. Değişik yıllarda birçok defa “yılın en iyi erkek oyuncusu”, “en iyi tiyatro yönetmeni” seçildi, yaşam boyu başarı ödülleri kazandı.1982 ve 1983’te “en iyi sinema oyuncusu” olarak Antalya Film Festivali’nde Altın Portakal’a layık görüldü.  

1993-1998 arasında Paris’te ve Avignon Festivali’nde Fransızca performanslar sergileyen Genco Erkal; Nâzım Hikmet’ten “Sevdalı Bulut”, Philippe Minyana’dan “Où vas-tu Jérémie?” ve Paulo Coelho’nun ünlü romanından uyarlanan “Simyacı” oyunlarıyla uluslararası sahnelerde de rol almıştı.

Kaynak: Haber Merkezi