Yiğit SÜTCÜ - Beslenme alışkanlıklarının çocukluk döneminde geliştiğini ifade eden Uzman Diyetisyen Yeşim Cemre Ataroğlu, “Bu dönemde, yetişkinlik dönemine temel oluşturan doğru beslenme alışkanlıklarının kazanılması sağlanır. Sağlıklı beslenmenin ilk adımı ise sabahları dengeli bir kahvaltı yapmaktır. Evden ayrılmadan önce yapılan kahvaltı çocuğunuzun odaklanmasını artırır, kendisini daha enerjik hissetmesini sağlar ve anlama konusunda zorluk yaşamasının önüne geçer.“ ifadelerini kullandı.
Sağlıklı bir beslenme çantası nasıl olmalı?
“Beslenme çantası içeriği çocuğun okulda kalacağı süreye göre belirlenmelidir" diyen Ataroğlu, "Örneğin sadece ara öğün alacak çocuklar için kuru/yaş meyve, ayran/kefir ya da ev yapımı ürünler tercih edilebilir. Ancak tüm gün okulda kalacak ve öğle yemeğini de beslenme çantasındaki ürünlerle geçirecekse kesinlikle doyacağı yiyecekler konulmalıdır. Örneğin sandviç konulacaksa içinde mutlaka peynir, köfte gibi protein, marul domates gibi sebze olmalı. Yine yanında kuru ya da yaş meyve ve ayran ya da kefir güzel bir öğün olacaktır.“ şeklinde konuştu.
Meyve sebzeler büyük önem taşıyor
Kolay yıkanabilen, temizlenebilen, saklanabilen ve çocukların da kolaylıkla tüketebileceği meyve ve sebzelerin beslenme çantası içinde bulunması gerektiğinin altını çizen Ataroğlu, “Örneğin havuç, mandalina, muz, elma doğru seçimler olacaktır. Badem, leblebi, kuru üzüm, hurma gibi çocuğun sevebileceği kuruyemişler de çok önemli. Çünkü hem enerji verecek hem de tok tutacaktır. Bu noktada hem çocuğun ihtiyaçlarını hem de sevdiklerini bir araya getirmek ebeveynlere kalacaktır.“ ifadelerini kullandı.
Sağlıksız ürünlere dikkat
Ebeveynleri zararlı ürünlere karşı da uyaran Uzman Diyetisyen Yeşim Cemre Ataroğlu, “Bu yaştaki çocuklar özellikle okul kantinindeki sağlıksız gıdalara yönelebiliyorlar. Gazlı içecekler, hazır meyve suları, şeker ve şekerlemeler, kızartılmış besinler veya paketlenmiş zararlı besinlerde bulunan sağlıksız yağlar, yüksek oranda şeker ve katkı maddeleri çocuklarda dikkat bozukluğuna ve obeziteye yol açabiliyor. Doğru besin tercihleri konusunda ebeveynlerin hem çocukları eğitmesi hem de okullarla işbirliği yapması gerektiğini düşüyorum.“ şeklinde konuştu.