SEMRA İĞTAÇ - Klinik psikolog Pırıl Bilger Özkaranfil, dijital çağda ilişkilerin sosyal medya ve hızlı iletişimle daha karmaşık hale geldiğini belirtti. Özkaranfil, ghosting, gaslighting ve love bombing gibi manipülatif davranışların duygusal sağlığı olumsuz etkilediğini vurguladı ve bu taktiklerle nasıl başa çıkılabileceğine dair önemli bilgiler paylaştı.

Z Kuşağının ilişkilere bakışı olumsuz 

Klinik psikolog Pırıl Bilger Özkaranfil, İz Gazete'ye yaptığı değerlendirmede, özellikle Z kuşağının ilişkileri ciddiye almadığını ve hızla bitirip arkasını dönüp gittiğini belirtti. Eskiden insanların aşka ve arkadaşlığa daha çok değer verdiğini ifade eden Özkaranfil, teknoloji çağının gelişimiyle birlikte ilişkilerde güvene ve değere bakış açısının olumsuz yönde değiştiğini söyledi. "Beynimiz, tüketim çılgınlığına öyle bir sürükleniyor ki artık doyumsuz oluyoruz," dedi.

İlişkilerde Ghosting, Gaslighting ve Love Bombing yaygınlaştı 

Özkaranfil, tüketim odaklı bu bakış açısının sonuçlarının ghosting, gaslighting gibi manipülatif davranışlarla ortaya çıktığını vurguladı. "Love bombing ile önce karşıdaki kişiye aşırı sevgi ve ilgi gösterilip, ardından terk edilme yaşanıyor. Bu tür manipülasyonlar, günümüzde ilişkilerin nasıl yüzeyselleştiğini gösteriyor," dedi.

Sağlıklı ilişkiler için özşefkat ve özdeğer

Sağlıklı ilişkiler kurmak için öncelikle kişinin kendini sevmesi, özşefkat ve özdeğer göstermesi gerektiğini söyleyen Özkaranfil, karşı tarafa fazlasıyla ödün verilmesinin ilişkiyi zora soktuğunu belirtti. "Her şeyi tükettiğimiz gibi aşkı da tüketmeden yaşamalıyız. Doyumsuzluktan vazgeçmeliyiz," diyerek, sağlıklı ilişkiler için bakış açısının değiştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Muhabir: SEMRA İĞTAÇ