Dermatoloji Uzmanı Dr. Oğuz Küçükçakır, egzama olarak bilinen atopik dermatitin, hem polenlerin fazla olduğu ilkbahar aylarında hem de havaların soğuyup nem oranının düştüğü sonbahar mevsiminde şiddetlenebileceğini belirtti. Küçükçakır, kapalı ısıtma sistemlerinin kullanılması, kalın giysiler, sıcak banyolar, soğuk ve rüzgarlı hava ile enfeksiyonların egzamanın alevlenmesine yol açtığını vurguladı.

Egzamanın etkilerini azaltmak için bazı önlemler alınabileceğini belirten Küçükçakır, yün kıyafetler yerine pamuklu giysilerin tercih edilmesini, sıcak suyla uzun süreli banyo yapılmamasını ve parfümsüz, nemlendirici özellikte yıkama ürünlerinin kullanılmasını önerdi. Ayrıca, banyodan sonra derinin nemli bırakılarak hafifçe kurulanması ve hemen nemlendirici sürülmesinin önemli olduğunu ifade etti.

Küçükçakır, egzersiz sırasında geniş kıyafetler giyilmesi ve tetikleyici gıdalardan uzak durulması gerektiğini belirtti. Ayrıca, stresten uzak durmanın da egzama yönetiminde önemli bir rol oynadığını ifade eden uzman, kızarıklık, iltihap veya ateş gibi belirtiler görüldüğünde vakit kaybetmeden hekime başvurulmasını tavsiye etti.

Egzama tedavisinde bağışıklık sistemini güçlendiren probiyotik ve prebiyotik gıdaların, C ve E vitamini açısından zengin besinlerin tüketilmesinin faydalı olduğunu belirten Küçükçakır, günlük en az 2 litre su tüketiminin ve sigaradan uzak durmanın da önemine dikkat çekti.

Kaynak: HABER MERKEZİ