Tip 2 diyabetin sinsi bir hastalık olduğunu ve kontrol altına alınmadığında ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını belirten Op. Dr. Mehmet Deniz, diyabetin, başta kalp, böbrek, göz ve sinir sistemi olmak üzere pek çok hayati sistemi etkileyerek hastanın yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini vurguladı. Tip 2 diyabet tedavisinde ilk basamağın diyet ve egzersiz olduğunu söyleyen Deniz, hastalığın başlangıç döneminde yaşam tarzı değişikliğinin etkili olduğunu ifade etti. Ancak ileri aşamalarda ilaç ve insülin tedavilerinin devreye girdiğini belirterek, yeni nesil ilaçlar ve tedavilere rağmen başarı oranının %10-15 civarında kaldığını ekledi. Deniz, hastaların çoğunun günlük yaşamında birden fazla ilaç kullanmak ve insülin iğneleri yapmak zorunda kaldığını, ancak bu tedavilerin istenen sonuçları vermediğini söyledi.

Metabolik cerrahinin Tip 2 diyabet tedavisinde daha yüksek başarı oranlarına ulaştığını dile getiren Deniz, bu yöntemin %70’in üzerinde bir başarı sunduğunu belirtti. Operasyonun, vücutta bulunan insülinin daha etkili kullanılmasını sağladığını ve laparoskopik yöntemle gerçekleştirildiğini söyledi. Ameliyat sonrasında hastaların pankreasında insülin salgısının arttığını ve diyabetin ortadan kalktığını belirtti.

Son olarak Op. Dr. Deniz, Tip 2 diyabet hastalarının yaşam tarzlarına dikkat etmeleri gerektiğini vurguladı ve ilerleyen aşamalarda metabolik cerrahiye başvurulmasının önemine işaret etti.

Muhabir: ORÇUN BULDAÇ