İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, özellikle yaz aylarında nüfusu artan yerleşim yerlerindeki su sorununu çözmek ve şebekedeki kayıpları en aza indirmek için altyapı yenileme çalışmalarına aralıksız devam ediyor. 

İzmir’in turistik ilçesi Foça’da İZSU Genel Müdürlüğü’nün içme suyu yatırımları sayesinde geçmiş yılların aksine susuzluk yaşanmıyor. İZSU Genel Müdürlüğü özellikle yaz aylarında artan nüfus nedeniyle sorun yaşanan Foça’nın altyapısını büyük ölçüde yeniledi. Eski Foça olarak anılan kesim kesintisiz suya kavuştu, Yeni Foça’nın yeni şebeke altyapısının da kısa süre içinde tamamlanması hedefleniyor.

100 milyon liranın üzerinde yatırım

İZSU Genel Müdürlüğü, kentin dört bir yanında ekonomik ömrünü tamamlayan içme suyu hatlarını yenilerken Foça’nın Ilıpınar Mahallesi’ndeki çalışmalar da sona yaklaştı. İZSU’nun çalışmaları sayesinde, su kayıp kaçak oranının da asgari seviyelere inmesi hedefleniyor. Foça Teknik Amiri Erkin Tepe, “Yeni Foça’nın iletim hattı imalatları devam ediyor. Bu işin yüzde ellisi tamamlandı. Ilıpınarı’nın 3 kilometrelik iletim hattını yaz sonunda tamamlayarak bölgenin içme suyu iletim hattını tamamen yenilemiş olacağız. Vatandaşlarımıza kesintisiz içme suyu hizmeti vermek için yatırımlarımıza devam edeceğiz” dedi.

Ayrıca yakın dönemde tamamlanan ve hayata geçen “İzmir İli Foça İlçesi İçmesuyu İnşaatı” projesi ile Foça merkez mahallelerinin tamamı yeni içme suyu hatlarına kavuştu ve yaklaşık 24 kilometreyi bulan içme suyu iletim hattı ile Foça’ya kesintisiz içme suyu sağlandı. Ayrıca 5 bin m3’lük içme suyu deposu inşa edilerek bu kapsamda yaşanabilecek su kesintilerinin önüne geçildi. Böylelikle son dönemde Foça’da yapılan içme suyu yatırımlarının toplamı 100 milyon TL’yi geçti.

150 bin kişiye hizmet verecek kapasiteye sahip

Foça İçme Suyu Arıtma Tesisi’nin yaklaşık bir yıldır bölgeye hizmet verdiğini ifade eden İZSU Genel Müdürlüğü’nde görevli Kimya Mühendisi Gizem Dağlı, “Gerenköy Mahallesi Yapalak mevkiinde 51 bin metrekare alanda inşa edilen tesisimiz Foça ilçesinin tamamına hizmet vermekle birlikte yaz aylarında artan nüfus da dikkate alınarak yaklaşık 150 bin kişiye hizmet verme kapasitesine sahip. Hattımız Eski Foça ve Yeni Foça olmak üzere ikiye ayrılıyor. Foça’da bulunan 17 kuyudan sular alınarak artıma tesisimizde arıtılıyor ve pompalar yardımıyla Foça’nın su şebekesine veriliyor. Enerji kesintisi olsa dahi jeneratörler yardımıyla biz hattı besliyoruz ve su kesintisine sebebiyet vermiyoruz. Bu tesis açılmadan önce su sıkıntısı yaşıyorduk. Eskiden musluklardan su içemiyorduk. Artık Foça’da böyle bir sorun kalmadı. Avrupa standartlarında üretim yapan bir tesis ve gün içerisinde 5 defa kendi içimizde biyolog arkadaşlarımız suları laboratuvarımızda kontrol ediyor. Ayrıca Sağlık Bakanlığı’ndan da düzenli kontroller yapılıyor. A1 Sınıfında su üretebiliyoruz. Yani musluklarınızı açıp gönül rahatlığıyla su içebilirsiniz” şeklinde konuştu.

Sorunumuz tarihe karıştı

Foça Fevzipaşa Mahalle Muhtarı Yalçın Girgin ise, “Hemen hemen günün 3-4 saati mahallemiz susuz kalıyordu. İZSU Genel Müdürlüğü’nün son yaptığı yatırımlar sayesinde ise böyle bir sorunumuz kalmadı. Bu yaz özellikle vatandaşlarımızdan olumsuz bir şikayet almadık. 30-40 bin olan nüfusumuz yazın 150 bine çıkıyor. Eskiden suda azalmalar olurdu. Şimdi bu sorunumuz tarihe karıştı. Büyükşehir Belediye Başkanımıza yaptığı yatırımlardan dolayı çok teşekkür ediyoruz. İZSU Genel Müdürlüğü’nün çalışmalarından da gayet memnunuz” diye konuştu.

Halimiz kötüydü şimdi sorun bitti

40 yıldır turizm işiyle uğraşan Süleyman Çağlan, “Pansiyon işletmecisiyim. Doğma büyüme Foçalıyız. 2 yıl evvel çok kötüydü halimiz. Daha evvel eski borularda patlama oluyordu sular mahalle mahalle kesiliyordu. Depomuz vardı İZSU’yu arıyorduk su bastırıyorduk. Şimdi bu sorun bitti. İZSU’dan çok memnunuz” şeklinde konuştu.
1999 yılından beri Foça’da yaşayan Fatma Balta ise, “Yazın hiç sularımız doğru düzgün akmıyordu. Eskiden çamaşırlar makinada kalıyordu, bulaşıklar yıkanmıyordu. Şimdi sularımız çok güzel tazyikli akıyor” dedi.

Kaynak: BÜLTEN