Akdeniz diyeti (veya Akdeniz tipi beslenme) özellikle kalp sağlığının korunması konusunda ön plana çıkan, Güney Avrupa ülkelerinin beslenme türüne benzeyen bir tür diyettir. Bitkisel kaynaklı besinlerin, zeytinyağının, balık, kümes hayvanları, fasulye ve tahılların bulunduğu bir beslenme şeklidir. Tek tip bir Akdeniz diyeti yoktur. Girit, Yunanistan, İspanya, Güney Fransa, Portekiz ve İtalya gibi farklı ülkelerin beslenme alışkanlıkları ve gelenekleri benzer besin tipleri altında toplanmıştır.

Bu diyetin kesin yararlarıyla ilgili daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir fakat trans yağ, rafine yağlar ve işlenmiş etler açısından fakir olması iyi bir durumdur. Bu besinler, obezite, diyabet, kanser ve kardiyovasküler hastalıklar açısından birer risk faktörü olarak bilinmektedir. Bu yüzden akdeniz tipi beslenme bağışıklık sistemini koruyucu besinlere odaklıdır.

AKDENİZ DİYETİ HAKKINDAKİ GERÇEKLER

Ortalama bir Amerikan diyetindeki doymuş yağların yerini tutacak alternatifler için harika bir diyet tipidir.

Meyve, sebze, yağsız et ve doğal besinlere karşı bir eğilime sahiptir.

İyi bir kalp sağlığı ile ilişkilendirilmektedir ve inme, diyabet gibi hastalıklara karşı korunmanızı sağlamaktadır.

Porsiyon kontrolü bu diyet için de geçerli bir uygulamadır. Çünkü Akdeniz Diyeti de yüksek yağ içeriğine sahiptir.

Akdeniz Diyeti aktif bir yaşam tarzıyla kombine edildiğinde daha iyi sonuçlar açığa çıkmaktadır.

AKDENİZ DİYETİNDE NELER VAR?

Domates, kale, brokoli, ıspanak, havuç, salatalık ve soğan gibi sebzeler

Elma, muz, incir, hurma, üzüm ve kavun gibi taze meyveler.

Yüksek miktarda, baklagil, fasulye, yağlı tohum.

Tam buğday, yulaf, arpa, karabuğday, ve esmer pirinç gibi tam tahıllar.

Diyetin temel yağ kaynağı olarak zeytinyağı, zeytin, avokado ve avokado yağı.

Temel süt ürünleri olarak peynir ve yoğurt.

Yeterli porsiyonlarda balık ve kümes hayvanları.

Tavuk, ördek, bıldırcın yumurtası.

Sınırlı sayıda kırmızı et ve tatlı.

İçecek seçeneği olarak, günlük bir kadeh şarap ve su. Şekerli ve gazlı içecekler diyette bulunmamalıdır.

Yemekleri yağ, tuz ve şeker yerine baharatlarla ve otlarla tatlandırın.

Yağsız protein kaynaklarına odaklanın. Önceliğiniz balık olsun ve haftada 90 gramdan fazla olmayacak miktarlarda tavuk veya kırmızı et tüketin.

Sağlıklı yağlar: Akdeniz yemek listesi doymuş yağlar açısından fakir, özellikle tekli doymamış yağlar açısından zengin bir diyet tipidir. ABD’nin diyet kılavuzlarına göre, doymuş yağlar total kalorinin %10’undan fazlasını karşılamamalıdır.

Diyet lifi: Akdeniz Diyeti lif açısından zengindir böylece sağlıklı sindirimin gerçekleşmesini sağlar. Kolon kanserine karşı koruma sağlar.

Yüksek vitamin ve mineral içermektedir: Meyve ve sebzeler vücudun süreçlerinde hayati önem taşıyan vitamin ve mineralleri sağlamaktadır. Buna ek olarak, yağsız etlerin de bu diyete dahil olması, bitkisel kaynaklı besinlerde bulunmayan B12 vitamininin de alınmasını sağlamaktadır.

Düşük şeker: Akdeniz Diyeti eklenti şekerden çok, doğal şekerler içermektedir, örneğin meyve şekeri. Ekstra şeker diyetin kalori değerini arttırırken herhangi bir fayda sağlamamaktadır, ayrıca diyabet, yüksek tansiyon gibi hastalıklarla ilişkilendirilmektedir.

2003 yılında yapılan bir araştırmaya göre, zeytinyağı ve şarabın aterosikleroz diye adlandırılan damarların sertleşmesi ve zaman içinde tıkanması sürecini, antioksidan özellikleriyle engellemektedir.

İtalya’da yapılan bir başka araştırma ise Akdeniz Diyetinin antioksidan ve lif içeriğini iyi mental- fiziksel sağlıkla ve daha düşük kan şekeri seviyeleriyle ilişkilendirmiştir.