Kabızlık, genellikle diyet ve yaşam tarzından kaynaklanan yaygın bir şikayettir. Bazı yiyecekleri tüketmek bağırsak hareketlerinin sıklığını artırmaya yardımcı olabilir. Kabızlık bağırsak hareketlerinde bir azalma veya dışkıdan geçmekte zorluk olarak tanımlanabilir.
Kabız olan insanlar; sert, kuru veya topaklı dışkı, bağırsak hareketleri sırasında ağrı ve rahatsızlık, bağırsakları tamamen boşaltamadığı hissi, sürekli bir tokluk hissi nedeniyle iştah kaybı ve hafif şişmiş bir göbek sorunu ile karşılaşabilirler.
Herkesin bağırsak alışkanlıkları farklıdır, ancak kabız olan insanlar genellikle haftada üçten az dışkılama ihtiyacı görür. Yaşla beraber artan kabızlık hissini belli yiyeceklerle aşmamız mümkündür
SU
Dehidrasyon kabızlığın yaygın bir nedenidir ve bol su içmek semptomları hafifletmek veya çözmek için yardımcı olabilir.Bir insan susuz kaldığında, bağırsakları dışkıya yeterince su ekleyemez. Bu sert, kuru ve topaklı dışkıya neden olur ve kabızlığa neden olabilir.
YOĞURT VE KEFİR
Probiyotikler bağırsak sağlığının iyileştirilmesine yardımcı olabilir. Yoğurt ve kefir gibi birçok süt ürünü probiyotikler olarak bilinen mikroorganizmaları içerir.Probiyotiklere genellikle “iyi” bakteri denir ve bağırsak sağlığını iyileştirmeye ve dışkıyı yumuşatmaya yardımcı olabilirler. 2014 yılında yapılan bir çalışmada, araştırmacılar kabızlığın tedavisinde polidekstroz, Lactobacillus acidophilus ve Bifidobacterium lactis içeren bir probiyotik yoğurt kullanıldı.Araştırmacılar, her hafta 2 hafta boyunca her gün 180 mililitre yoğurt yemenin, kronik kabızlığı olan kişilerde bağırsaklarda hareketi sağladıgı için kabızlık süresini kısalttığını buldu.
BAKLİYAT
Pek çok fasulye, mercimek, nohut ve bezelye gibi kurubaklagil lif bakımından çok yüksektir; bu iyi bir sindirim sağlayan ve kabızlığı azaltan bir besin grubudur.Bir 2017 çalışmasında, 100 gram (g) pişmiş bakliyatın ABD’de önerilen günlük lif alımının yaklaşık yüzde 26’sını sağladığı tespit edilmiştir.100 gramlık bir bakliyat porsiyonu ayrıca, potasyum, folat, çinko ve B6 vitamini gibi kabızlığın hafifletilmesine yardımcı olan önemli miktarlarda başka besin maddeleri de içerir.
ÇORBA
Berrak çorbalar besleyicidir ve sindirimi kolaydır. Aynı zamanda sert, yoğun dışkılara sıvı ekleyerek onları yumuşatarak geçmelerini kolaylaştırır.Ilık sıvılar ve yiyeceklerin de sindirimi genellikle daha kolaydır.
KURU ERİK
Kuru erik ve kuru erik suyu dünyanın birçok yerinde kabızlık için tes edilmiş ve kullanılmaktadır.Kuru erik, bağırsak hareketlerini kolaylaştırdığı ve hızlandırdığı bilinen bir besin olan çok miktarda lif içerir. Kuru erik ayrıca gastrointestinal faydaları olabilecek sorbitol ve fenolik bileşikleri içerir.2014 yılında yapılan bir inceleme, kuru erik yemenin bağırsak hareketlerinin sıklığını artırabileceği ve kabızlığı olan kişilerde dışkı kıvamını artırabileceği sonucuna varmıştır.
BUĞDAY KEPEĞİ
Buğday kepeği kabızlık için başka bir popüler bir besindir. Bağırsaklardan geçen malzemelerin akışını hızlandıran çözünmeyen lifler bakımından zengindir. 2013 yılında yapılan bir araştırma, 2 hafta boyunca her gün buğday kepeği içeren bir kahvaltı gevreğinin, genellikle fazla lif tüketmeyen sağlıklı kadınlarda bağırsak fonksiyonlarını iyileştirdiğini ve kabızlığın azaldığını ortaya çıkardı.
ELMA, ARMUT
Elma ve armut, lif, sorbitol ve fruktoz gibi sindirimi iyileştiren birkaç bileşik içerir. Bu meyveler ayrıca, sindirimi kolaylaştırmaya ve kabızlığı önlemeye yardımcı olabilecek yüksek seviyede su içerir. Elmalar ve armutlardan en iyi şekilde yararlanabilmek için, ham ve bütün olarak kabuklu şekilde yiyin.
ZEYTİN, KETEN TOHUMU YAĞI
Zeytinyağı, bağırsaklardan akışı kolaylaştırabilir. Zeytin ve keten tohumu yağları, bağırsaklardaki malzemelerin akışını kolaylaştırabilen ve kabızlığı azaltan hafif bir müshil etkisine sahiptir. Bu yağlar ayrıca sindirimi artıran ve antioksidan, antibakteriyel ve anti-enflamatuar özelliklere sahip bileşikler içerir.
LAHANA TURŞUSU
Lahana turşusu, sindirimin iyileştirilmesine ve kabızlığın azaltılmasına yardımcı olabilecek probiyotik bakteriler içerir.Bu bakteriler ayrıca bağışıklık fonksiyonunu ve laktozun sindirimini artırabilir. 2016 çalışmasında 2 yemek kaşığı ev yapımı lahana turşusunun, probiyotik takviyeyle aynı miktarda bakteri içerdiği görülmüştür.