Aile hekimleri, 1 Kasım 2024’te yürürlüğe giren "Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği"ne karşı direnişlerini sürdürüyor. Performans kriterlerine dayalı düzenlemelerin çalışanlara ağır maddeler yüklediğini belirten aile hekimleri, 2-6 Aralık tarihleri arasında 5 gün süreyle iş bırakma kararı aldı.
Bu yönetmelikle çalışmayı reddediyoruz
İstanbul Tabip Odası’nda gerçekleştirilen basın toplantısında, İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Genel Sekreteri Sercan Ahmet Uluç tarafından okunan ortak açıklamada, yönetmeliğin meslek onuruna aykırı olduğu bir kez daha vurgulandı. Sağlık Bakanlığı’na yönetmeliği geri çekme çağrısı yapılırken, "Bu yönetmelikle çalışmayı reddediyoruz" denildi.
Mesleki saygınlık zarar görür
Hekimler, yönetmeliğin ekonomik ve mesleki açıdan büyük sorunlar yarattığını belirterek, hasta memnuniyetine dayalı performans sistemi, maaş kesintileri ve yoksulluk sınırının altındaki gelirler nedeniyle mesleki saygınlıklarının zarar gördüğünü ifade etti.
Yönetmelik geri çekilene kadar devam edilecek
5-7 Kasım’daki 3 günlük grevin ardından, bu kez 5 günlük iş bırakma eylemi kararı alan aile hekimleri, çözüm üretmeyen Sağlık Bakanlığı’nın bu durumun tek sorumlusu olduğunu belirtti. Grev boyunca aile sağlığı merkezlerinde hizmetler aksayacak. Hekimler, mücadelelerinin yönetmelik geri çekilene kadar devam edeceğini duyurdu.
Yönetmeliğin getirdiği sorunlara dikkat çekilen ortak açıklamada, şu ifadeler yer aldı:
"Bakanlık, yürürlüğe giren yönetmelik ile çalışanlara eziyet etmeye devam ediyor. Sağlık Bakanlığı'nın sahada yönetmeliği savunan ziyaretleri ve açıklamaları gerçeklerle çelişiyor. Yönetmelik, aile hekimlerini ekonomik ve mesleki açıdan ağır baskılara maruz bırakıyor. Hastaların ASM’lere düzenli başvuruları üzerinden kesintiler, performansa dayalı ödeme sistemindeki adaletsizlikler, meslek onuruna aykırı hasta memnuniyeti kriterleri. Maaş simülasyonları, hekimlerin gelirlerinde ciddi düşüşler yaşanacağını ortaya koyuyor."
Hekimlerin emeklilik haklarının yok denecek kadar azaldığı, maaşların yoksulluk sınırının altında kaldığının vurgulandığı ortak açıklamada, yönetmeliğin mesleki saygınlığa zarar verdiği ve kabul edilemez olduğu ifade edilerek, "Bu yönetmelikle çalışmayı reddediyoruz. Sağlık Bakanlığı’na ve kamuoyuna bir kez daha duyuruyoruz: Mücadelemiz yönetmelik geri çekilene kadar sürecek" denildi.