İzmir yine büyük bir felaketi yaşadı. Yamanlar başta olmak üzere birçok ilçede çıkan orman yangınları sadece ağaçları değil yüreklerimizi de yaktı geçti.

Üzüntü her anlamda büyük. Kayıplar ortada. Herkes birbirine şu soruyu sormaya başladı: "İzmir'in dağlarında yeniden çiçekler açar mı?". Elbette çiçekler yeniden açacaktır. Kömür karasına dönen ormanlarımız yeniden yeşile dönecektir. Ben bu yazıda her yangın sonrası yaşanan yangın söndürme uçaklarıyla ilgili tartışmaya son vermek için bir öneri sunmak istiyorum. Açık çağrım İzmir, Manisa, Denizli, Aydın, Muğla ve Balıkesir'de yaşayan vatandaşlara olacaktır. Bu bağlamda bu illerin büyükşehir belediye başkanları başta Cemil Tugay, Ferdi Zeyrek, Bülent Çavuşoğlu, Özlem Çerçioğlu, Ahmet Aras ile Ahmet Akın'a açık çağrım şudur: "Acilen Ege Yangın Söndürme Uçak Filosu kurulmadır". Dünyada ilk 20 ekonomi içinde yer alan ülkemizde bu durum tartışma konusu oluyorsa ve basınımızda "Azerbaycan'dan tanker söndürme uçağı geldi" haberleri yapılıyorsa bu uçaklara kentler olarak bizim sahip olmamız şarttır. Ortalama bir yangın söndürme uçağının 4 milyon dolar olduğu yazıyordu internet ortamındaki bilgilerde. Ege'deki her ilçe büyükşehirlerin organize edeceği kampanyalarla bu uçaklardan yeter sayıda çok rahat alabilir. Bu ülke bunu 1925-1935 yılları arasında yaptı yine yapar.

İzmir ve Türkiye 350 uçak aldı yine alır!

Size tarihten gurur dolu bir olayı İzmir üzerinden anlatmak istiyorum. Yeni kurulan Cumhuriyet'in hava gücü yoktur. Kayseri'de Almanlarla ortak uçak fabrikası kurulur. Tüm ülkede bağış kampanyaları düzenlenir. 1925-1935 yılları arasında bu yoksul halk kendi arasında 50 milyon lira gibi büyük bir para toplar. Bir uçak o tarihlerde 15 bin lira civarındadır. Türk halkı ilçe ilçe, il il büyük bir yarışa girmiş ve ordusuna 350 uçak almıştır. Gurur veren ayrıntı ise 41 uçak ile en çok uçağı İzmir almıştır. Ödemiş'te bir parkta sergilenen uçak Ödemişlilerin o tarihte ordusuna aldığı 6 uçaktan ilki olandır. Hani İstanbul yolu üzerinde Burhaniye girişinde bir uçak vardır. Muhakkak görmüşsünüzdür. O uçak Cumhuriyet'in ilk yıllarında Burhaniyelilerin bu ülkeye hediye ettiği uçağın orijinal halidir. Ege o yıllarda büyük bir bağış kampanyasına imza atmıştır. En fazla uçağı 41 uçakla İzmir almıştır. Onu İstanbul 31 uçak, Balıkesir 18, Manisa 17, Samsun 12, Bursa 11, Ankara 10, Aydın, Denizli ve Trabzon 8’er uçak ile takip etmiştir.

Son cümle: "İzmir ve Ege en yoksul zamanında bu ülkeye uçaklar almış bir bölgedir. Ege Yangın Söndürme Uçak Filosu için herkes elini taşın altına koyacaktır. Yeter ki isteyelim."