Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hasan Çetinkaya, sonbahar ve kış aylarında sık görülen el ayak ağız hastalığı konusunda ebeveynlere uyarılarda bulundu. Çocuklarda yaygın ve bulaşıcı olan bu hastalığın belirtilerinin bulaştan 3-5 gün sonra ortaya çıktığını belirten Çetinkaya, hastalığın çoğunlukla 7-10 gün içinde kendiliğinden iyileştiğini ancak nadir durumlarda ciddi komplikasyonlara yol açabileceğini kaydetti. Beyin enfeksiyonu, menenjit ve kalp iltihabı gibi riskler nedeniyle hastalığın ciddiye alınması gerektiğini vurguladı.
Her mevsim ayrı dert
Yaz aylarında otel ve havuz gibi toplu alanlarda, sonbaharda ise okul ve kreşlerde daha sık görülen el ayak ağız hastalığı, çocuklarda ellerde, ayaklarda ve ağız içinde ağrılı yaralarla kendini gösteriyor. Virüs enfeksiyonu olduğu için solunum sekresyonları veya dışkı yoluyla kolayca bulaşan hastalık, özellikle 5 yaş altındaki çocuklarda daha yaygın olarak görülüyor. Kreş ve ilkokul dönemindeki çocuklar arasında bulaşma riskinin yüksek olduğunu belirten Çetinkaya, çocuklarda hafif ateş ve kaşıntı ile devam eden yaralar görüldüğünü ve bazı durumlarda beslenme sorunları ile sıvı kaybı yaşanabileceğini aktardı.
Dr. Çetinkaya, bulaşıcılığı yüksek olan hastalık sürecinde çocukların 7-10 gün okula veya kreşe gönderilmemesi gerektiğini belirtti. İlk haftalarda hastalığın solunum yoluyla 3-4 hafta, dışkı yoluyla ise 4-6 hafta bulaşıcı olabileceği uyarısında bulunan Çetinkaya, el hijyenine dikkat etmenin önemine dikkat çekti. Özellikle lavabodan sonra ve yemeklerden önce ellerin yıkanması ve ortak kullanılan eşyaların düzenli dezenfekte edilmesi gerektiğini vurguladı.
Tırnaklar dökülebilir
Hastalık iyileştikten sonra el ve ayaklarda soyulmalar görülebilirken, bazı çocuklarda 1-2 ay sonra tırnak dökülmeleri yaşanabiliyor. Bu belirtilerin hastalık sonrası gelişebileceğini belirten Çetinkaya, tırnak dökülmesiyle hastaneye başvuran çocuklarda yapılan incelemelerde daha önce el ayak ağız hastalığı geçirdiklerinin tespit edildiğini bildirdi.