Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Müge Yetener, el kavrama gücünün sağlık değerlendirmelerindeki önemine dikkat çekti. Geleneksel tıbbi muayenelerde nabız, kan basıncı ve solunum hızı gibi göstergelerin yanı sıra el kavrama gücünün de değerlendirmeye katıldığını belirtti. Dr. Yetener, kavrama gücünün, kas fonksiyonunu ve genel fiziksel kapasiteyi ölçen basit ve güvenilir bir yöntem olduğunu vurguladı.
Uzmanlar, kavrama gücünün yalnızca kas gücüyle değil, kronik hastalık ve ölüm riskleriyle de ilişkili olduğunu ifade ediyor. Dr. Yetener, bu gücün; kalp hastalıkları, diyabet, osteoporoz ve bazı kanser türleri gibi ciddi sağlık sorunlarını öngörmede etkili olduğunu belirtti. Ayrıca, yaşlı bireylerde fiziksel ve zihinsel gerilemenin de önemli bir göstergesi olarak kullanıldığını ekledi. Yetener, “Ellerinizde, bileklerinizde ve ön kollarınızda tuttuğunuz güç, ne kadar sağlıklı olduğumuz hakkında çok şey söyler. Bir alış-veriş torbası taşımak, kavanoz açmak, bez sıkmak, kalem tutmak gibi eylemlerde devreye girer. Eğer bir kavanozun kapağını açamıyorsanız osteoporoz riskiniz artmış olabilir. Kavrama gücü doğal olarak 50 yaş civarında ve hatta belki daha erken azalmaya başlar, kavrama güçlerini koruyan kişiler daha yavaş yaşlanır. El egzersizleri kavrama gücünü artırabilir. Bu gücü artırmak için tenis topunu, ıslak havluyu sıkmayı, barfiks çubuğuna asılmayı, parmakları sıkıştırarak ağırlık kaldırmayı ve yürürken dambıl taşımayı öneririm.” dedi.
Dr. Yetener, yapılan araştırmaların kavrama gücünün kalp sağlığı, kemik mineral yoğunluğu ve genel yaşam süresiyle bağlantılı olduğunu gösterdiğini ifade etti. Kavrama gücünün azalması, kas kütlesindeki düşüşle ilişkilendirilerek hareket kabiliyetini azaltıp yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Kas gücü kaybı, hareketsizliğe yol açarak kronik hastalık riskini artırıyor.
Egzersiz önerileri
El kavrama gücünü artırmak için bazı egzersizlerin önemine dikkat çeken Dr. Yetener, tenis topu sıkma, barfiks çekme ve ağırlık kaldırma gibi aktivitelerin faydalı olduğunu söyledi. Kavrama gücünün genel sağlığın bir yansıması olduğunu vurgulayan Yetener, “Ellerinizdeki güç kaybı tüm vücutta yaşanan bir zayıflığın belirtisi olabilir” dedi.
Son yıllarda iskelet kasının sadece bir motor organ olarak değil, bağışıklık sistemini düzenleyici bir organ olarak da kabul edildiğini ifade eden Yetener, yeterli beslenme ve protein alımının önemine değindi. Kas gücünün artırılmasının, bağışıklık sistemi ve kronik inflamasyonla da doğrudan ilişkili olduğunu belirtti.