Yunanistan'da 15 kişinin ölümüne neden olduktan sonra Libya'yı etkisi altına alan Daniel Kasırgası ülkeyi resmen felakete sürükledi.  Trablus Büyükelçisi Kenan Yılmaz, "Kasırgada çok sayıda köprü ve bent yıkıldı. Pek çok yerleşim yerinin haritadan silindiği söyleniyor" ifadelerini kullandı. Büyükelçi'nin ifadeleri sonrasında akıllarda sorular oluştu. Daniel Kasırgası Türkiye'ye gelecek mi? Dikkat, uzmanlar kasırga değil ama “medicane” adı verilen fırtınaların görülebileceğini söylüyor... Bu tür fırtınaların, deniz yüzeyinde başlayıp karaya doğru hareket ettiğini ve genellikle büyük zararlara yol açtığını vurguladılar.

Fırtınalara karşı dikkat edin, uyarısı

Ayrıca, küresel iklim değişikliği ile birlikte bu tür meteorolojik olayların sıklığının ve şiddetinin arttığına dikkat çekildi. Türkiye'de bu tür fırtınalara karşı dikkatli olunması gerektiği ve gerekli önlemlerin alınması gerektiği vurgulandı.

Türkiye’de neden kasırga meydana gelmez?

Türkiye’de bu tip kasırgaların görülmeyeceğinin altını çizen Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Dekanı ve Doğa Bilimleri Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy sebebini, “Ekvatoral bölgede bulunmuyoruz” diye açıklayarak Türkiye'nin dikkat etmesi gereken noktaları şöyle sıraladı:

“Ancak bitişik alandayız. Akdeniz çevresinde ‘medicane’ adı verilen fırtına görülebiliyor. Ve zaman zaman da bunlar Akdeniz ülkelerini etkileyecek şekilde meydana gelebiliyor. Geçtiğimiz yıllar içerisinde de meydana gelmişti. Akdeniz’den İzmir’e doğru hareket etmişti.”

Mersin dikkat etmeli?

Kasırga kadar şiddetli olmasa da Akdeniz çevresinde meydana gelen bu fırtınaların büyük zarara sebebiyet verebileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Ersoy, üstelik önümüzdeki süreçte benzer meteorolojik olayların sayısında artış görülebileceğini ifade ediyor.

“Bu sefer de sanıyorum Kuzey Afrika’dan Mersin’e doğru hareket eden bir medicane’den söz ediyoruz. Çünkü küresel iklim değişimi ile birlikte zamansız ani yağışlar, fırtınalar, hortumlar, sel olayları ülkemizde giderek artmaya başladı. Bu tür fırtınalardan sonra büyük sel felaketleri de meydana gelebiliyor.”

Akdeniz ve özellikle Mersinliler dikkat! Nasıl bir fırtına bekleniyor?

Peki olası bir fırtınanın Türkiye’de de benzer bir etki yaratması mümkün mü? Bu tür olayların genellikle deniz yüzeyinde başladığını söyleyen Prof. Dr. Ersoy, ardından karaya doğru hareket ettiğini belirtiyor. Gücüne bağlı olarak hızı artabiliyor ya da azalabiliyor.

"Akdeniz’de görülebilecek klasik ekvatoral kasırgalar birkaç gün sürebiliyor" diyen Prof. Dr. Ersoy, olası sonuçlarını ise şöyle sıralıyor:

“Birkaç gün sürdüğü kara üzerindeki etkileri bayağı kötü oluyor. Türkiye’de günlerce süren bir şey olmayabilir. Fakat kara üzerine çıktığı zaman özellikle kıyıdaki tarım alanlarında, seralarda, yerleşim yerlerine ve turistik tesislere büyük zararlar verebilir. Bunu göz ardı etmemek gerekiyor. Aynı zamanda büyük dalgalar oluşturarak kıyıları basabilir.”