Ekranların sevilen yemek yarışma programı MasterChef Türkiye'nin yeni sezonundaki yemekler ilgiyle takip ediliyor. 28 Temmuz 2024 günü MasterChef programında dikkat çeken ürünlerden biri astarlı sütlaç oldu. Gaziantep lezzeti astarlı sütlacın yapılışı ve püf noktaları izleyiciler tarafından merak edildi. Peki, astarlı sütlaç nasıl yapılır?  

Sütlaç için malzemeler:

  1. 1 litre süt
  2. 1 kahve fincanı pirinç
  3. 1 su bardağı su
  4. Yarım su bardağı toz şeker (damak zevkinize göre azaltabilirsiniz)
  5. 1.5 tatlı kaşığı mısır nişastası & yarım çay bardağı su


Zerde için malzemeler:

  1. 800 ml içme suyu (4 su bardağı)
  2. 1 kahve fincanı pirinç
  3. Yarım su bardağı su
  4. Yarım su bardağı toz şeker
  5. 1 tatlı kaşığı mısır nişastası & yarım çay bardağı su
  6. 1 yemek kaşığı kuş üzümü
  7. 1 çay kaşığı safran & yarım çay bardağı sıcak su


Astarlı sütlaç yapılışı ve püf noktaları:

  • Pirinç tencereye alınır ve ılık suyla yıkanır, suyu süzülür. Üzerine 1 su bardağı su ilave edilerek orta ateşte pişirilir. Pirinç, suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Süt tencereye alınır ve aralıklarla karıştırılarak kaynaması beklenir. Kaynamaya başlayınca toz şeker eklenir, orta ateşte yaklaşık 8-10 dakika kadar kaynatılır.
  • Nişasta yarım çay bardağı su içerisinde karıştırılarak eritilir ve tencerede kaynamakta olan sütlaca eklenir. Bir taşım kaynayıp kıvam alınca ocaktan indirilir ve servis kaplarının yarısına gelecek şekilde doldurulur.
  • Safran, küçük bir kaseye alınır ve üzerine sıcak su eklenerek rengini verene kadar bekletilir. Pirinç yıkanır ve süzülür. Üzerine yarım su bardağı su ilave edilerek suyu çekene kadar pişirilir.
  • 4 su bardağı su ve toz şeker tencereye eklenir ve orta ateşte kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başladığında 7-8 dakika sonra ayıklanıp yıkanan kuş üzümleri ve yarım çay bardağı su içinde eritilen nişasta ilave edilir.
  • Safranlı su süzülür ve zerdeye eklenir. Bir taşım kaynatılarak ateşten alınır.
  • Yarısı sütlaçla dolu olan kapların kalan kısımları da zerde ile doldurulur. Üzerine kuş üzümleri ve isteğe göre çam fıstıkları serpilerek servise hazır hale getirilir.
Kaynak: HABER MERKEZİ