Türkiye’de yürütülen tek “Omurilik Yaralanmalarında Kök Hücre Tedavisi İnsan Çalışması” projesinin moderatörü olan Ankara Üniversitesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayhan Attar, Ege Üniversitesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı’nın 43. kuruluş yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde Prof. Dr. Erdem Tunçbay Konferans Salonu’nda “Omurilik Yaralanmalarında Kök Hücre Tedavisi” konulu bir konferans verdi.
Konferansa Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yeşim Kirazlı, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemil Gürgün, Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tuncer Turhan, Prof. Dr. Taşkın Yurtseven, Prof. Dr. Türe Tunçbay, Prof. Dr. Sedat Çağlı, Doç. Dr. Tuncer Turhan katıldı.
TÜRKİYE’DE ÖNCÜ ÇALIŞMA
Türkiye’de nörolojik alanda kök hücreyle ilgili birçok çalışmanın yapıldığından bahseden Prof. Dr. Ayhan Attar, “Asistanlığımın ilk dönemlerinden beri hepimizin kabul ettiği genel bir kanun vardır. Omurilikle ilgili bir yaralanma olduğunda bunun her hangi bir şekilde kendini tamir etmesinin, düzelme şansının olmadığını biliyoruz. Son 20 sene içinde rejenerasyon kapasitesiyle ilgili inanılmaz yayınlar var. Kök hücre ve omurilik yaralanmasıyla ilgili umut verici gelişmeler oluyor” dedi.
KÖK HÜCRE MUCİZESİ
Kronolojik sırayla omurilik yaralanmaları ve kök hücre tedavisinde kullanılan yöntemleri açıklayan Prof. Dr. Attar, tedavi yöntemleriyle ilgili çalışmaların tüm dünyada halen devam ettiğini belirtti. Kök hücrenin kendi kendini onarabilmesi ve çoğalabilmesi gibi özellikleri sayesinde birçok hastalığın tedavisinde önemli yer tuttuğuna değinen Prof. Dr. Attar, özellikle omurilik yaralanmalarında kök hücre sayesinde birçok hastanın yaralanmanın en üst seviyesi olan ASİA A seviyesinden ASİA C seviyesine kadar gerileyebildiğini belirtti. Hayvanlar üzerinde yapışan deneylere değine Prof. Dr. Attar, her ne kadar omurilik yapıları benzer olsa da hayvanlar üzerinde yapılan deneylerin insanlarda aynı sonuçları vermediğini belirtti.
“ÇALIŞMALARIN ÖNÜNÜN AÇILMASI LAZIM”
Hastaların tedavi sürecindeki fotoğraf ve videolarını gösteren Prof. Dr. Ayhan Attar, “Bu çalışmaların mutlaka önünün açılması lazım. Önünün açılması bu işe gönül veren insanlar için, hekimler için, öğretim üyeleri için, ama daha çok hasta ve hasta yakınları için önemli” dedi. Katılımcıların sorularını cevaplayan Prof. Dr. Altar’a Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tuncer Turhan tarafından plaket takdim edildi.
Dila Singil / İrem Kara / Kübra Topal - Ege Ajans