Aylar süren tartışmaların ardından okullarda eğitime yön verecek yeni müfredat yürürlüğe girdi.

Herkes farklı boyutlarıyla eleştiri ve beğenisini ortaya koydu ama her zamanki gibi özü tartışmayı unuttuk. Baştan kabul edelim ki, yeni müfredat eğitimi öncelemek yerine bir ideoloji ve yaşam biçimini esas alıyor. Durum ve amaç bu olunca bilimsel eğitimden uzak olduğumuz noktadan daha da vahim noktalara gidiyoruz. Ülkede pandemi ile birlikte eğitim neredeyse sıfırlanmış durumda. Salgının merkezi Çin'de her koşulda okullar açık tutulurken bizde durum tam tersi oldu. Deprem dahil her felaket durumunda ilk kapatılan hep okullar oldu. Yakından bir türlü yoluna koyamadığımız eğitimi uzaktan yaparak iyiden iyiye konudan uzaklaştık. Değerlerine sadık bir nesil yetiştirmek fikri ve istediği sizi kendi içinize hapsetmekten başka bir işe yaramıyor. Yeni müfredatla en çok tartışılan konu matematikte integralin kaldırılması oldu. Tartışma bu konu üzerinden yürüdü. Ama işin özü bilimsel ve rekabetçi eğitimin tamamen terk edilmesi üzerine fazla kafa yorulmadı. Bir zamanlar Köy Enstitüleri ile başlayan eğitim devriminin bu ülkeye nasıl bir aydınlık ışık tuttuğu hep anlatılır. Köy Enstitüleri'ni istemeyen zihniyet şimdi bilimsel ve laik eğitim sistemini tamamen yok etmeye kararlı. Tek amaç ortaya çıkacak yeni eğitim modeliyle biat kültürünü tam tesis etmek.

Çağdaş eğitimin 6 şartı

Üçüncü dünya ülkeleri dahil tüm uluslar ezberci eğitim sisteminden bilgi ve beceriye dayalı müfredatlara hızla geçiyor. Küreselleşen dünyada her alanda olduğu gibi rekabet büyük önem taşıyor. Beceri temelli müfredatları kendilerine rehber almayanlar sağlıklı nesil yetiştirme konusunda büyük sıkıntı yaşamaya devam ediyor. Yaşamını eğitime adamış Prof. Dr. Selçuk Şirin'in bu konuda müthiş kitapları var. Selçuk Hoca Yetişin Çocuklar kitabında eğitimin olmazsa olmaz 6 şartını şu şekilde sıralıyor.
1-Eleştirel düşünme becerisi
2-İş birliği becerisi
3-Zihinsel esneklik becerisi
4-İnisiyatif alma becerisi
5-İletişim becerisi
6-Bilgiyi işleme becerisi
Son yıllarda üniversitelerimizin eğitimde dünya sıralamasına girememesinin nedenlerini çok iyi analiz etmemiz gerekiyor.
Son cümle: Her konuda olduğu gibi eğitimde de umut her zaman vardır. Yolumuz bilimsel ve laik eğitim sistemi olmalıdır. Gerisi bizi bir yere götürmez…