İzmir Doğal Yaşam Parkı, 1937’de kurulan Fuar Hayvanat Bahçesi’nden evrilerek 2008’de Sasalı’da 425 dönümlük alanda Türkiye’nin ilk doğal yaşam parkı olarak açıldı.

Şehrin gürültüsünden uzak, huzurun ve tarihin adresi: Tire Şehrin gürültüsünden uzak, huzurun ve tarihin adresi: Tire

Türkiye'nin ilk hayvanat bahçesi

1937 yılında Türkiye'nin ilk hayvanat bahçesi olarak İzmir Kültürpark’ta 18 dönüm arazi üzerine kurulan Fuar Hayvanat Bahçesi, 2008 yılında Çiğli Sasalı'da 425 bin metrekarelik alan üzerinde Türkiye’nin ilk doğal yaşam parkına dönüştürüldü. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 2006 yılında başlatılan proje, belediyenin kendi kaynaklarıyla iki yılda tamamlandı.

İzmir Doğal Yaşam Parkı’nda hayvanlar, doğal yaşam alanlarına benzer şekilde özel olarak tasarlanmış barınaklarda özgürce yaşamlarını sürdürüyor. Park içerisinde 130’a yakın türde 1500’den fazla hayvan ve 250’yi aşkın bitki türü bulunuyor. Bu yapı, hem hayvan refahını hem de ziyaretçilerin deneyimini ön planda tutan bir anlayışı yansıtıyor.

Sadece hayvanat bahçesi değil bir eğitim alanı

Parkta sadece barınaklar değil, çocuklar ve ziyaretçilerin eğitimi için de çeşitli çalışmalar yürütülüyor. Ekosistem bilinci kazandırmak, biyolojik çeşitlilik hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla eğitim programları ve etkinlikler düzenleniyor. İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 11 Ocak 2010 tarihinde aldığı kararla Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumları Birliği’ne (EAZA) başvuruda bulunuldu. Park, 3 Nisan 2011 tarihinde yapılan denetimlerin ardından tam üyeliğe kabul edildi. 44 ülkeden 370’i aşkın kurumu kapsayan bu birlik, nesli tükenme tehlikesi altındaki canlı türlerinin korunması adına önemli kampanyalar yürütüyor.

Parktaki yaşam alanları

İzmir Doğal Yaşam Parkı bünyesinde çeşitli tematik barınaklar yer alıyor. Bu alanlar arasında:

  • Gölet Alanı: Kuğular, ördekler, kazlar
  • Afrika Savanı: Zürafalar, zebralar, su aygırları, deve kuşları (180 bin m²)
  • Çocuk Hayvanat Bahçesi: Tavşanlar, keçiler, kaplumbağalar
  • Yırtıcılar Alanı: Kaplan, aslan, puma için ayrı açık ve kapalı barınaklar
  • Tropik Merkez: 2345 m² alanda yılanlar, timsahlar, lemurlar ve tropik bitkiler
  • Kuş Barınakları ve Mirket Alanı
  • Maymun Adaları: Monalar, Velvetler, Siyah Makaklar
  • Asya Filleri: Begümcan ve Winner için 15 bin m²’lik alan

Parkta 8450 m² büyüklüğünde gölet, fıskiyeler, adacıklar ve su kuşlarıyla doğal bir habitatı andırıyor. EAZA üyeliği sayesinde İzmir Doğal Yaşam Parkı, uluslararası düzeyde habitat ve tür koruma projelerine katılım sağlıyor. Biyoçeşitliliğin tehlike altında olduğu günümüzde, park bu tür koruma çalışmalarıyla önemli bir misyon üstleniyor.

İzmir Doğal Yaşam Parkı'na ulaşım imkanları

İzmir Doğal Yaşam Parkı'nda aileniz ve sevdiklerinizle doğanın içerisinde bir keşfe çıkmak isterseniz; 751 Sasalı - Çiğli Aktarma Merkezi ve 777 Doğal Yaşam Parkı Eshot otobüslerini kullanarak kolayca ulaşabilirsiniz. İzmir merkeze biraz uzaklıktaki bu vaha yıllardır birçok ziyaretçisini ağırlamaya devam ediyor.

Muhabir: ALEYNA ARSLANBAŞ