Oldukça yaygın görülen bir rahatsızlık olan varis, kişinin yaşam kalitesini oldukça olumsuz etkilemektedir. Peki varis nedir? Belirtileri nelerdir? Varis nasıl tedavi edilir?
Varis nedir?
Varis, deri yüzeyine yakın toplardamarların genişlemesi ve bükümlü hale gelmesidir. Genelde bacaklarda ve ayak bileğinde oluşur. Erişkinlerin üçte birinde görülen oldukça yaygın bir rahatsızlıktır.
Varis kimlerde görülür?
Varis, herhangi bir bireyde gelişebilir. Ancak,
-Yaş,
-Cinsiyet,
-Ailede varisi olan kişilerin olması,
-Yaşam biçimi,
-Obezite gibi faktörler varis gelişimine neden olabilir.
Bu faktörlerin varis oluşmasına neden olmaları şöyle açıklanabilir:
Yaş: İlerleyen yaşla birlikte toplardamar kapaklarında ve duvarında gevşeme olur.
Cinsiyet: Kadınlık hormonları, ven duvarında gevşemeye neden olur. Özellikle hamilelerde ve doğum kontrol hapı kullananlarda hormon seviyesine bağlı olarak varis gelişimi daha sıktır.
Aile hikayesi: Varis, genetik geçiş gösterir ve ailesinde varis olan kişilerde görülme olasılığı daha fazladır.
Yaşam biçimi: Uzun süre ayakta kalan veya oturarak iş yapan kişilerde kan sirkülasyonuna bağlı olarak daha sık varis gelişir.
Obezite: Fazla kilo toplardamardaki kan basıncını artırır ve varis oluşmasına neden olabilir.
Varisin belirtileri nelerdir?
Varisler çoğu insan için kozmetik bir problem olsa da bazı kişiler için yaşam kalitesini olumsuz etkileyen şikayetlere neden olabilir.
-Bacaklarda ağrı ve ağırlık hissi, yorgunluk (Özellikle uzun süre ayakta kalma veya oturma sonrasında.),
-Ayaklarda yanma,
-Bacak kaslarında kramp,
-Bacakta şişme,
-Varis bölgelerinde ve etrafında kaşıntı,
-Varis etrafında deri değişiklikleri,
-Deriye yakın varislerde damar duvarının incelmesine bağlı kanamalar varisin belirtilerindendir.
Varis nasıl tedavi edilir?
Bacak elevasyonu: Günde 3-4 kez yaklaşık 15’er dakika bacaklar, kalp seviyesinin üzerinde tutulur. Bu tedavi yöntemi, hafif ve orta dereceli varis probleminde şikayetleri azaltabilir.
Kompresyon çorapları: Varisleri olan hastalarda bacaklarda göllenen kanın birikmesini önler. Her gün giyildiğinde oldukça etkili olabilir.
Skleroterapi: Kimyasal bir ajanın varislerin içine enjekte edilmesiyle varisli damarın yok olmasını sağlayan bir tedavi yöntemidir.
Mikroflebektomi: Özel cerrahi aletlerle küçük kesi kullanarak variköz oluşumların çıkarılması işlemidir. Tek başına yapılabildiği gibi, EVLA veya stripping ameliyatlarıyla birlikte de yapılabilir.
Termal Ablasyon: Lazer veya radyofrekans enerjisiyle variköz damarların tedavisidir. Bir kateter yoluyla variköz damarlara girildikten sonra lazer veya radyofrekans enerjisi ile varisleşmiş damarın duvarı harap edilir.
Ven Cerrahisi (Stripping ve ligasyon ): Cerrahi olarak varisleşmiş olan damar bir tel aracılığıyla çıkarılmasıyla gerçekleştirilen varis tedavi yöntemidir.