12 Eylül askeri darbenin üzerinden 43 yıl geçmiş. O yılları bilenler, acı çekenler, yakınlarını kaybedenler, evini yurdunu bırakıp yurt dışına kaçmak zorunda kalanlar, yaşanan acıları hala diri tutuyor. Ülke olarak darbenin öncesinde ve sonrasında öyle büyük acılar yaşadık ki, yıllardır üzerine kitap yazılıyor, sinema filmleri çekiliyor, televizyon dizileri yapılıyor. Günümüz genç neslin 12 Eylül darbesini çok iyi anlaması ve yakından tanıması gelecek Türkiye için önemli. Bu kanlı tarih hiçbir zaman unutulmamalı, yaşanan insanlık dışı olaylar canlı olarak gelecek kuşaklara aktarılmalı. Darbe sonrası 650 bin kişi gözaltına alındı. Ülke adeta bir açık hava hapishanesine dönüştürüldü. 7 bin kişi hakkında idam kararı verildi. 50 kişi idam edildi. 348 bin kişinin pasaportu iptal edildi. 1 milyon 643 bin kişi sakıncalı olduğu gerekçesiyle fişlendi. 30 bin kişi Türkiye'den çıkmak zorunda kaldı. Avrupa'nın birçok kentinde zor şartlar altında hayatlarını sürdürdü. Tonlarca kitap ve gazete yakıldı. Cezaevlerinde 171 kişi işkence ile öldürüldü. Yüzlerce kişi kayboldu. Darbenin yarattığı korku iklimi ülkeyi yıllarca yönetti. Kitaplar gizli gizli okundu. Sanatçılar vatandaşlıktan çıkarıldı. Müzik kasetleri yıllarca sessiz sessiz dinlendi. Üstünde yasak kitap olduğu gerekçesiyle öğrenciler okullardan atıldı. Ülkenin aydınları birer birer yok edilmeye çalışıldı.

17 yaşındaki Erdal Eren asıldı!

12 Eylül darbesi sonrası ülkede akla mantığa sığmayan öyle dramlar yaşandı ki. 17 yaşındaki Erdal Eren bir jandarma erini öldürdüğü iddiasıyla idam edildi. İdam edilmeye yaşı tutmadığı için mahkeme kararıyla yaşı 18'e çıkarıldı. Bu utanç, idam karanı verenlerin boynunda hep asılı kaldı. Faşist darbenin komutanı Kenan Evren'in "asmayalım da besleyelim mi" sözü ibretlik olarak hafızalarda kaldı. Dağılan aileler yıllar sonra eksik olarak bir araya gelebildi. Halkın çektiği acıların üstüne ülkenin ekonomik olarak sürüklendiği bataklıkta yıllarca mücadele edilmek zorunda kalındı.

Son cümle: Adı, tarihi, kimin yaptığına bakmaksızın askeri darbeler bu ülkeye yapılmış en büyük ihanettir. Bu ülkenin geleceğine vurulmuş en büyük prangadır.