Safra kesesi, karaciğerin ürettiği safrayı depolayıp yoğunlaştırarak sindirim sırasında bağırsağa salgılar. Ancak, safra kesesinde oluşan taşlar, iltihaplanma ve kanser gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mahir Kırnap, safra kesesi taşlarının tedavisinin cerrahi müdahale gerektirdiğini belirterek, bu durumun hayati tehlike oluşturabileceğini vurguladı.
Sırta vuran ağrı safra kesesi taşını işaret ediyor
Yağlı yiyeceklerin ardından karın sağ üst kısmında oluşan ağrı ve bulantı, safra kesesi taşına işaret edebilir. Prof. Dr. Kırnap, bu tip belirtilerle başvuran hastalarda yapılan tetkiklerle safra kesesi iltihabı (kolesistit) teşhisi konulabileceğini ifade etti. Safra kesesi taşlarının, kilolu kişilerde, hızlı kilo değişiklikleri yaşayanlarda, kadınlarda, 40 yaş üstü bireylerde ve genetik yatkınlık gösterenlerde daha sık görüldüğü belirtiliyor.
Safra kesesi taşlarının tedavisi
Safra kesesi taşları, iltihaplanma, pankreas iltihabı ve hatta safra kesesi kanseri gibi ölümcül sonuçlara yol açabilmektedir. Prof. Dr. Mahir Kırnap, safra kesesi taşlarının ilaçla veya bitkisel yöntemlerle tedavi edilmesinin hayati risk oluşturduğunu söyledi. Pankreas iltihabının (pankreatit) en sık nedeni ise safra kesesi taşlarıdır. Safra kesesi ameliyatı, bölgedeki önemli organların komşuluğu ve safra yollarının farklı anatomik yapıları nedeniyle uzman hekimler tarafından yapılmalıdır. Ameliyat sonrası hastalar, genellikle 4. saatten sonra yürüyebilir ve 1 gece hastanede kaldıktan sonra taburcu edilir. Prof. Dr. Kırnap, hastalara yüksek yağlı yiyeceklerden kaçınmalarını, küçük öğünler tüketmelerini ve bol sıvı almalarını önerilmektedir.
Ameliyat sonrası iyileşme sürecinde sigara tüketiminden kaçınılması, alkolün azaltılması ve düzenli doktor kontrollerinin yapılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Mahir Kırnap, bu önlemlerin iyileşme sürecini hızlandıracağını ve komplikasyonların erken teşhis edilmesine yardımcı olacağını söyledi.