TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu geçtiğimiz yılın Ekim ayında İzmir Kent Suçları Haritası’nı kamuoyu ile paylaştı. Kent suçlarının literatürde bir tanımı yok ama TMMOB kent suçlarını şöyle tanımlamıştı; “toprak üzerinde yapılan her türlü insan yapımı faaliyetin; canlı yaşamı, ekolojik döngüler, kentsel yaşanabilirlik ve sağlıklı bir çevre üzerinde yarattığı veya yaratacağı tahribat ve bozulmanın ortaya çıkmasına neden olarak işlenen suç.”
TMMOB söz konusu kent suçları haritasını çıkarmasının amacını da şu şekilde açıklamıştı; “TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu olarak uzmanlık alanımızdan yola çıkarak hazırladığımız bu haritayı paylaşma amacımız, merkezi ve yerel yönetimi gidişata dair uyarmanın yanı sıra, İzmirlileri kentlerine, yaşam alanlarına, İzmir’in kültürel dokusuna sahip çıkmaya davet ederek bu gidişata dur deme yolunda adım atmaktır.
Ekim ayında yapılan toplantıda Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaer, İzmir kent suçları haritasının hazırlanma nedeninin farkındalık yaratmak olduğunu söyleyerek şöyle konuşmuştu; “Bu işlenmiş suçlardan ders alınması gerekir. Bu konuda belediyelerin sorumluluklarının yeniden gözden geçirilmesi lazım. Suçların daha fazla çoğalmasını istemiyoruz. Kentin doğal halinin değiştiğini görüyoruz. Bunların daha fazla olmasını istemiyoruz. Birçok projede davaları kazanmamıza rağmen inşaatlar devam ediyor. Sadece kent merkezinde bulunan 31 yerde bu suçun işlendiğini düşünüyoruz. Bu tabloda sadece TMMOB olarak dava açtığımız haritalar işlendi. Birçok farklı sivil toplum kuruluşlunun davalarına konu suçlar da bulunuyor.”
JeolojiMühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Alim Murathan ise tarım alanlarından, su kaynaklarına kadar ne tür suçlar işlendiğinin bu harita sayesinde görülebileceğine işaret etmiş şöyle demişti; “İlk defa İzmir’de bütün çalışmalar derlenip toparlanmıştır. Bizler de buradan takip edebileceğiz. İlk olarak İzmir Valisi’nin ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı’nın bu haritaya bakması gerekiyor. Çünkü ne kadar suç işlediğimizi bu haritadan görebiliriz” diye konuştu.
Kent suçları haritasında 72 adet kent suçu var. Urla villalarından tutun da, İstinye Park’a, 15 Temmuz Şehitleri ve Demokrasi Meydanı ve Alt Geçit Projesi’nden Folkart projelerine kadar bilinen ama aslında bilinmeyen çokca kent suçu bu haritada yer aldı.
Türkiye’de artık bundan bahsetmek biraz garip belki ama demokrasi neydi, yurttaşlık neydi? Bir şehri benimsemek, o şehir ile ilgili alınan kararlardan haberdar olmak mesela? İzmir’de işlenen kent suçlarını, bu suçlara ortak olan yerel yöneticileri biliyor muyuz, umursuyor muyuz? Yoksa yazın Çeşme’sinden, Seferihisar’ından, canınız istediğinde konserlerinden, yumuş yumuş havasından mı şehre bağlılıklarınız?
Bizim görevimiz size şehirde olup bitenin haberini vermek, sizi şehirde alınan kararlarla ilgili gündeme ortak etmek. Bu yüzden İz Gazete’de ilk kez bir yazı dizisine başladık, adını da kent suçları yazı dizisi koyduk. Koyduk ki, şehirde işlenen suçları görün, bilin ve bu suçlara kimlerin ortak olduğunu tanıyın. Zorlu Gökdelen projesi çok tartışıldı. Bizim için de kıvılcım Zorlu Gökdelen oldu. Zorlu Gökdelen, TMMOB’un kent suçlarına dahil ettiği projelerden biri.
Ardından Urla’ya da kayyum gelince yazı dizisi fikrine iyice sarıldık. Urla’dan bahsediyoruz. Eğitimli üst orta sınıfın İstanbul’dan kafasını dinlemek için göçtüğü bir şehir. Toprakları değerli. Tüm mevsim yaşanan bir yer. Bu yüzden kent suçları yazı dizimizin ilk konusu Urla Villaları oldu. Yağız konuyu detaylıca inceledi. Diğeri Folkart İncity oldu. Onu da İstinye Park izledi.
Kent suçlarıyla ilgili neler olup bittiğini araştırırken gördük ki, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve ilçe belediyeleri topu birbirine atıyor. Mahkeme iptal kararı veriyor, belediye mührü basıp inşaatı durduracağına inşaatın devamına göz yumuyor. Bakınız Folkart İncity, bakınız İstinye Park ve niceleri.
TMMOB’un kent suçlarını belirlemesinin bir nedeni de bu suçların görünür kılınmasıydı. Görünür kılarak bir veri tabanı oluşturmak ve bunların bir daha olmaması için yerel yöneticileri uyarmak.
72 tane olan kent suçunu tek tek ele almaya devam edeceğiz. Hangi yerel yönetici mührü basıp ,devam etmeyin, demek yerine ,buyrun kardeşim dükkan sizin, demiş hep birlikte bir görelim istiyorum.