Dansta ayaklar ne kadar uyumluysa dans o kadar estetik görünecektir. Zaman zaman dansta partnerinizden ayrılır solo hareketler yaparsınız. Sağlıklı evliliklerde ya da ilişkilerde kendimize ait bir alan olmalıdır. Bir de birlikte zaman geçirdiğimiz alanlar olmalıdır. İlkokulda gördüğümüz a ve b kümleri ve bunların kesişimlerini hatırlayın nasıl bir resimdi o? Aynı aşağıdaki resimdeki gibi a kişisinin de b kişisinin de kendilerine ait alanları olmalıdır.
Evlilikten veya ilişkiden beklentilerimizi ifade etmemek
İfade edersem bir anlamı olmaz karşımdaki kişi kendiliğinden anlamalı, anlamıyorsa beni sevmiyor demektir şeklinde akıl yürütmek ne yazık ki bir bilişsel hata. Çiftler ne kadar birbirlerini tanırlarsa tanısınlar açıkça kurulmuş, seslendirilmiş bir cümle kurmadıkça karşımızdakine karşımızdaki partnerimizin bizi anlama ihtimali çok düşecektir. En sağlıklı yöntem ne istediğimizi açıkça belirtmek olacaktır.
Bağlanma stilleri
Bağlanma stilleri bizim ilişkilerimizi alttan alta etkileyen gizli bir tarafımızdır çünkü çoğu kez farkında değilizdir, uyku halindeyizdir. 4 tane bağlanma stili var. Güvenli bağlanma: eğer kişi kendini değerli ve diğer insanları güvenilir olarak görüyorsa güvenli bağlanma stiline sahiptir diyebiliriz. Kaygılı bağlanma: kişi kendini olumsuz değerlendirir, diğer insanlar hakkında olumlu düşünür ve kendini değerli görebilmek için diğer insanlara bağlanır. Kaçıngan bağlanma: hem kendi hem diğer insanlar hakkında olumsuz düşünür ve diğer insanlarla ilişki kurmaktan kaçınır. Kayıtsız- reddedici bağlanma: kendisi hakkında olumlu düşünür, diğer insanlarla ilişki kurmaktan kaçınır. Hangi bağlanma stiline sahip olduğumuzu anlamak bizlere ışık tutabilir. İlişkilerimiz bizim bağlanma stillerimizden etkilenir. Kendimiz hakkında neler düşündüğümüz, diğer insanlar hakkında neler düşündüğümüzde ilişkilerimizi biz hiç farkında olmasak da(ki çoğu zaman insan bunu kendi kendine fark edemez seanslar sırasında anlar) etkiler. Örneğin geçmişte yaşadıklarımızın etkisinden ötürü insanlara güvenmiyor olabiliriz, insanlara güvenmeme( biz eşimize ya da sevgilimize güveniyor olsak dahi) bizim eşimizle olan ya da sevgilimizle olan ilişkimizi de alttan alta etkiler. Bu düşüncelerle ilgili olarak kişinin düşünceleri incelenerek kişi terapi edilmelidir. En sağlıklı bağlanma güvenli bağlanmadır.
Ritüeller
Uzun evliliklerin ya da sevgililik yaşantılarının sırrı çiftlerin ritüellerinin olmasıdır. Her sene aynı zaman ve yerde yapılan bir kutlama bir ritüel olabilir. Çiftlerin aynı etkinliklerden hoşlanmaları da ilişkideki uyumu artırabilmektedir.
Sarılmak
Çiftler birbirlerine sarıldıklarında rahatlama ve gevşeme hissedeceklerdir. Bu çiftlere ödev olarak verildiğinde çoğu kez işe yarar. Günlük sarılma zamanları belirlemek belki başta yapay gelebilir fakat zamanla işe yarabiliyor.
İletişim becerileri
Ben dili ile cümle kurmak karşı tarafın oklarını bizim üzerimize yollamasından bizleri koruyabilir. Sevgiliniz ya da eşinizle olan ilişkinizde eğer ben dilini kullanırsanız aranızdaki ilişkinin çok dada iyiye gittiğini görme şansı elde edersiniz. Öfke duyduğumuzda ben dilini kullanmak her insan için zorlaşır. Ben dili adı üstünde ben kelimesiyle kurulan cümlelerin olduğu bir tekniktir. Örneğin sen beni üzüyorsun yerine sen evin temizliğine yardım etmediğinde ben üzüntü hissediyorum demek karşı tarafı suçlamadan sadece kendimiz ne yaşıyorsak onu söylemek ilişkimizdeki sorunlarımızı çözme ihtimalimizi artıracaktır.