Öğrenciler ve ailelerin büyük heyecanla beklediği üniversite yerleştirme sonuçları dün açıklandı. Sevinen oldu, üzülen oldu. Hepsi dün itibariyle geride kaldı. Şimdi yeni umutlarla birlikte yeni telaşlar başladı. Kayıt yaptıran her öğrencinin en önemli sorunu barınma konusu. Şehir dışından gelecek öğrenciler, devlet veya özel yurtlarda kendilerine yer arayacak. Nispeten durumu iyi olan ailelerin öğrencileri kiralık ev bulma yarışına girecek. Geçen yıl yaşadığımız öğrenci kardeşlerimizin barınma sorunu, umut ederim ki bunu sene daha az yaşanır. Bütün büyük kentlerimizde devlet yurtlarının yeteri kadar yatak kapasitesi olmadığı biliniyor. 10 büyük kentte daha fazla kendini gösteren öğrenci sayısı bu durumu daha da zorluyor. Kaçınılmaz bir gerçek var. Bu çocuklarımız bir şekilde barınmak zorunda. Bu imkanı sağlayacak başta devlet kurumları ile eğitime gönül vermiş sivil toplum kuruluşları olmalı. Bu konuda çok duyarlı STK’larımız var ve bu görevi yerine getirmeye devam ediyor. Gerek devlet yurtları gerekse STK’ların açtığı öğrenci yurdu sayısı artsın ki, çocuklarımız huzur içinde bir eğitim hayatı yaşasınlar. İnşaat sektörünün bu kadar hız kazandığı bir Türkiye’de yurtların bina sorununu çözmemek için hiçbir engel yok. Kira fiyatlarının çok yüksek olması ve bunun yanında kiralık ev sayısının yok denecek kadar az olması, barınma sorununu zorlaştıran nedenler arasında geliyor.
ÖĞRENCİ ÇOK YATAK AZ!
Türkiye’de genel anlamda yaşadığımız sorun öğrenci sayısına göre yurt yatak sayısının yetersiz olması. Sanırım bu rakamlar durumu daha da net anlamımıza yardımcı olacaktır. İstanbul’da yatak başına 32 öğrenci düşüyor. Bu rakam İzmir ve Ankara’da yatak başına 11 öğrenci olarak ortaya çıkıyor. Bursa’da 10, Mersin’de 7, Antalya’da 6, Diyarbakır’da 5, Adana ve Konya’da 4, Erzurum’da yatak başına 3 öğrenci düşüyor. Rakamlar gösteriyor ki, yurt yapımı acil ele alınması gereken konular arısında yer alıyor. Geçen yıl İzmir’de yaşanan öğrenci barınma sorununa yerel yönetimlerle birlikte STK’lar duruma el atmış, belli sayıda öğrencinin barınma sorununa çözüm getirmişti. Biz de İZSİAD yönetimi olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi ile iş birliğine gitmiş öğrenci kardeşlerimize yurt konusunda katkımız olmuştu. Öğrencilere bu katkı toplumun her kesiminden daha büyük desteklerle devam etmeli.
Son cümle: Eğitim, eğitim, eğitim… Başka kurtuluş yolu yok. İlerleme, ekonomik zenginlik iyi bir eğitimle gelir. Üniversite öğrencilerini her koşulda sahip çıkalım lütfen…