Yazımın ikinci bölümüne, Şehrin tiyatrosunun kurucularında aranacak niteliklerle başlamak isterim…
Hukuk bilgisi en temel unsur olmalı bir kere. Ama yetmez. Hem hukuk bilecekler hem de ödenekli tiyatroların kurulduğu günden bu yana geçen hukuksal süreçlere hakim olacaklar. Günahıyla sevabıyla yaşanan onca yılın içinden süzülüp gelen hukuksal içerik, yeni tiyatronun kuruluş harcının en değerli malzemesi olacak çünkü.
Bürokrasi deneyimi ikinci en değerli nitelik olmalı. Bu niteliği, yeni tiyatroda bürokrasiyi hakim kılmak için değil, onu bürokrasiden ve memuriyetten koruyacak altyapıyı kurmak için kullanacağız.
Sanatsal bakış ve değerlendirme yetisi.
Kurucu iradenin sahip olması gereken bu değerle, tiyatronun sanat yolculuğunun başlangıcını sağlama almak suretiyle, yeniliğin, moda ve popüler olanın gereksinim duyduğumuz kadarının kapıdan içeri alınması ile şehirdeki güncel hayatın içinde yaşayanlara yabancı olmayan bir tiyatroya ulaşacağız.
Kişi yerine kurul egemenliği olmazsa olmazlarımdan. Ödenekli kurum tarihimiz, iktidardaki yöneticilerin sanatsal erklerini, hasım bildiği sanatçılara karşı nasıl hoyratça kullandıklarının vahşi örnekleriyle dolu. Kurgulanacak iç düzenlemenin, süresi belli olacak şekilde seçimle oluşturulacak kurullar aracılığıyla, yöneticileri böylesi hovardalıklardan uzak tutabilme gücüne sahip olması şart.
Şehrin tiyatrosu, yerel yönetimin, ulaşım, bina, tanıtım vb. gibi lojistik olanaklarının desteğiyle yaşarken, “Taşımalı tiyatro ve taşımalı seyirci” uygulamalarıyla, sadece kendi olanaklarıyla tiyatroya ulaşabilenlerin değil, en uzaktaki seyircinin de tiyatroyla buluşabilmesini sağlayabilecek.
Şehrin tiyatrosu; sadece çalışanlarının değil, yöneticilerinin de uymakla yükümlü olduğu, keyfe göre kolayca değiştirilemeyecek şekilde düzenlenmiş yasal altyapısı, modern ve kullanışlı salonları, yeni, deneysel biçimlere el veren teknik donanımı yüksek sahneleri ile dekor, ışık ve görsel diğer tasarımları, oyunun içeriksel sağlamlığıyla bütünleştirmiş estetiği, oyun yazarları ile yakın temas halinde olarak üreteceği projeleri, son yıllarda ihmal edilmekle birlikte, kadrolu ve iş güvenceli istihdam uygulamasının, oyunculuk, rejisörlük, kostüm, dekor, ışık tasarımcılığı, prodüksiyon dramaturgluğu ve dahi sahne üzerinde yürütülen bütün mesleklerin bugünkü düzeyine ulaştığı yeri kaldığı yerden devam ettirecek yaklaşımı, çalışanlarından, sanatçıya yaraşan bir hayatı yaşayabilmeleri için ihtiyaç duyulan özlük haklarını esirgemeyen, onlarla siyasi erkin şerrine karşı müttefik, onlara sunacağı, sanatın hayatı da kapsadığı fikrini içeren demokratik ve özgürlükçü düzeni, düşünce ve ifade özgürlüğünü koruyan yapısı, çevresindeki antik tiyatroları içine alacak projeleri bölgenin turizm potansiyeliyle buluşturacağı festivalleri ile ülkesine ve dünyaya örnek olmayı bekliyor.
Şehrin tiyatrosu Perikles’ini bekliyor.