Mahlep baharatı, mahlep ağacının meyvesine ait çekirdeklerin kurutulup toz haline getirilmesi ile elde edilir. Çekirdek halinde, toz halde, yağ formunda veya püre gibi hallerini kullanabilirsiniz. Verdiği aroma sayesinde sıklıkla fırıncılık alanlarında kullanılır. Mahlep, sadece lezzeti için değil içerisindeki bileşenler sayesinde sağladığı faydalar nedeniyle de tüketilmelidir. Peki mahlebin faydaları nelerdir?

Mahlebin faydaları nelerdir?

  • Mahlep antioksidan barındırır. Bu sayede vücutta dolaşan serbest radikallerin verdiği hasarları azaltarak vücudu korur. İçerdiği antioksidan sayesinde cilt sağlığını destekleyip, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur.
  • Mahlep, yüksek miktarda protein, lif ve sağlıklı yağ içerir. Lif içeriği sindirimi kolaylaştırıp, bağırsak sağlığını iyileştirirken, protein içeriği kas sağlığını korur ve onarımına yardımcı olur.
  • Mahlep, mideyi rahatlatır ve sindirimi kolaylaştırır. Bu özelliği sayesinde hazımsızlık ve şişkinlik problemlerinin tedavisinde de kullanılır. Mide asidini dengeleyerek, mide yanması problemini çözer.
  • Mahlep, kan şekerini düzenler. İçerdiği bileşenler kan şekeri seviyelerinin stabil kalmasını sağlarken diyabet riskini azaltabilir. Düzenli tüketilen mahlep, insülin direncini azaltır ve metabolik sağlığı destekler.
  • Solunum yolu sorunlarının tedavisinde kullanılabilir. Öksürük ve soğuk algınlığı problemlerinde mahlep tüketmek kişiyi rahatlatır ve balgamı söker.
  • Mahlep, anti-inflamatuar etkiye sahiptir. Bu sayede, iltihaplanmayı azaltarak eklem ve artrit gibi ağrılara iyi gelir. Düzenli tüketilen mahlep, iltihapla ilgili rahatsızlıklarda tedavi edici görevi görebilir.
  • Mahlep, kemik sağlığına iyi gelir. İçerdiği kalsiyum ve fosfor sayesinde kemik yoğunluğunu iyileştirir, osteoporoz riskini azaltır.

Mahlebin zararları nelerdir?

  • Mahlep, alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Kabarma, kaşıntı, nefes alma zorluğu ve ciddi vakalarda anafilaksi gibi sorunlar yaşanabilir. Özellikle fındık ve kiraza alerjisi olan kişiler mahlep tüketirken dikkatli olmalıdır.
  • Fazla tüketilen mahlep sindirim ve bağırsak rahatsızlıklarına neden olabilir.
  • Hamilelik ve emzirme döneminde olan kadınların mahlep tüketirken uzmanlara danışılmasında fayda vardır.

Mahlebi nasıl kullanabilirsiniz?

Mahlep ağırlıklı olarak ekmek, pastane ürünleri ve kurabiyelerde kullanılır. Mahlebin tatlı ve cevizimsi tadı, bu ürünlere farklı bir tat katar.  Yaygın olmasa da mahlep, bazen et yemeklerinde ve pilavlarda kullanılabilir. Ortadoğu ve Akdeniz mutfağında geniş bir yere sahiptir. Bazı içecekleri tatlandırmak için, mahlep kullanabilirsiniz.

Muhabir: ORÇUN BULDAÇ