2024 Global Duygular Raporu Türkiye'nin öfke durumunu ortaya çıkardı.

Türkiye, dünyanın en öfkeli ülkeleri arasında. Son sıraları Kuzey Kıbrıs ve Afganistan ile paylaşıyoruz. Öfke, özellikle okullarda devamında sosyal yaşam içerisinde her alanda zorbalığı yükseltiyor. Son yıllarda Akran Zorbalığı olgusu üstünde çok fazla duruyoruz. Sosyal hayatın içinde canlı canlı bu olguyu görüp şahit oluyoruz. Toplu taşıma araçlarında, sokaklarda, parklarda gençlerin birbirine davranış şekli ve konuşma tarzını görünce şaşırıp kalıyoruz. Ergenlik dönemi farklı bir dönemdir ve çocuklar bunu farklı yaşar. Ama geriye dönük baktığımda geçmişte bu kadar zorbalık var mıydı çok hatırlamıyorum. Özellikle kızların sözsel zorbalıkta kullandığı küfürler ambalajı açılmamış tarzında. Evet, toplum olarak küfrü severiz. Ekonomik, sosyal statüsü ne olursa olsun bazı insanlar hayatın içinde küfürlü yaşamayı sever. Küfür etmeyenler de bunu zaman zaman hoş görür. Ama son yıllarda olay inanılmaz boyutlarda. Yeni kuşağın sözsel ve fiziksel olarak birbirine davranma şekli akıl alır gibi değil. Okullarda yaşadığımız akran zorbalığı bilimsel tedavi edilecek boyutlara geldi. Bu nedenle okul değiştiren öğrenciler var. Her olayda olduğu gibi toplumsal zorbalığın ana nedenleri var ve biz bunları pek görmek istemiyoruz.

Ailede, okulda, işte, trafikte zorbalık!

Aslında çocuklar küçük yaştan itibaren zorbalık içinde kendilerini buluyor. Yıllarca ailede yaşanan fiziksel, sözsel zorbalıkla büyüyor. Doğal olarak zorbalık koşulları ve çeşitleri ergenlik dönemine geldiklerinde çok iyi bildikleri bir konuya dönüşüyor. Toplum olarak özellikle ailede yaşanan, özelinde de kadına yapılan şiddet ve zorbalığın önüne geçemediğimiz için toplumsal zorbalığın ilk tohumları atılmış oluyor. Çekirdek ailede başlayan zorbalık okullara, sokaklara, parklara, iş yerlerine her katmana dalga dalga yayılıyor. Parkta gruplar halinde ergen çocuklar, başka gruplarla kavga edebiliyor ve hatta sonuç ölüm olabiliyor. Trafikte yaşanan zorbalıklar ayrı bir yazı konusu. İnternet ve sosyal medyada yaşanan zorbalıklar ise anlatılacak türden değil. Genelde sanal dünyada başlayan sözsel zorbalık gerçekte yüz yüze gelerek fiziki zorbalığa dönüşüyor. Zorbalık her alanda bir toplumsal soruna dönüşmüş durumda. Bu sorunu devletin koordinasyonunda yine toplumun kendisi çözecek. Bu konuda detaylı bir devlet politikası gerekiyor.

Son cümle: Ailede başlayan zorbalık okula, sokağa, iş yerine, sosyal medyaya yansıyor. Herkes kendi adaletini kendisi sağlasın düşüncesinden acilen uzaklaşılmalı...